P.GIMÉNEZ.Palma.
És un home que dóna molt de valor a les paraules, però té dificultats per trobar les que millor el poden definir. Finalment, Pep Llambies (Alaró, 1954) es qualifica com «una persona molt radical i obstinada, però que no arriba al narcisisme». Després de clausurar la mostra Formes i patrons a Pelaires, l'artista mallorquí ha tornat a refugiar-se al seu taller d'Alaró, on s'entrega en «horari d'oficina i algunes hores extra» a la creació.
-La meva producció és molt lenta, perquè em du molta feina. La veritat és que hi ha moments de buit, però em recuper fàcilment i a poc a poc va sortint tot.
-Estic acostumat a treballar entre un lloc i un altre, mai no m'ha condicionat el taller. Tanmateix, de treballar a un lloc urbà a un espai més retirat potser canvia un poc el concepte de la feina, perquè som tot el dia tancat i he hagut d'adaptar-me en aquest sentit. Tanmateix els conceptes que treball parteixen dels mateixos fonaments de sempre. El contacte ple amb la naturalesa és sempre el meu punt de referència en tots els sentits.
-La paraula escrita en el context de la imatge té el poder de remarcar el que estàs fent per tal que el contingut s'expressi molt millor. Amb el temps he anat depurant aquesta idea fins que la paraula pren el seu sentit més ampli. No m'interessa només la forma de l'objecte, sinó el que pot explicar per si mateix i el que em permet explicar a mi. La paraula reforça el meu missatge sobre l'objecte.
-Ara mateix treball en una sèrie de «Reserves», una espècie de rebost amb botelles que parlen de preservar coses i tenir-ne presència en el futur de les que puguin desaparèixer: aigua, aire, pedres, fulles, arbres... Una espècie d'hivernacle per al futur. També faig una sèrie de natures mortes o bodegons. Torn amb les cols i els camps de conreu. En certa manera la meva obra és cíclica. És com si hi hagués una espiral dins la meva ment que sempre em du a recuperar les coses antigues.
-És cert que som irònic però, si amb el meu treball i la meva obra puc aconseguir donar un missatge i convidar a reflexionar sobre el que està passant, estic satisfet.
-Jo només conec una etapa, un aprenentatge constant. Però és cert que, malgrat recuperar certes coses, sempre els don un altre tractament.
-L'art és el meu món, la meva forma d'expressió. Em permet donar una visió del món en què vivim per a una reflexió futura.
-Són moltes hores de dedicació, però viviu molts moments de buit durant el temps que treballau?-Heu traslladat el vostre taller a Alaró. De quina manera influeix l'entorn en la vostra obra?-Com explicau la vostra obra?
-S'ha tornat molt simbòlica. Això no vol dir que refusi representar el món, però ho faig des d'una visió més metafòrica. Treball sobre el concepte lligat a la paraula.
-Des del 88 utilitzau la paraula escrita en el context de la imatge, quin és el valor que donau a l'escrit en el conjunt de l'obra?-Als nous treballs continuau fent feina en la mateixa línia?-Tornau a fer de la ironia la vostra senya d'identitat...-Deis que la vostra producció és cíclica, però sempre s'hi adverteix una certa evolució.
-I en quin moment de maduresa us trobau ara?
-Estic molt convençut del que vull dir. M'he mogut per obres gestuals fins a arribar a una obra més conceptual, a partir de la depuració. Ara dic les coses sense embuts, dic el que sent. Creixes com a persona, et vas enriquint i cada vegada estàs més segur del missatge que vols donar.
-Per vós, que donau tanta importància a les paraules, quin significat té l'art?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.