A banda de les prospeccions arqueològiques d'urgència, Mallorca acapara la major concentració de projectes prevists per aprofundir en l'estudi i en l'anàlisi d'assentaments que testimonien la vida dels primers pobladors. Aquest és el cas detúmul de Son Ferrer (Calvià).
Un equip d'arqueòlegs, becaris i estudiants codirigits per Víctor Guerrero i per Carles Calvo treballaran fins agost en aquest jaciment, gràcies a la campanya promoguda per la UIB, en col·laboració amb l'Ajuntament de Calvià. En aquests moments, els arqueòlegs excaven la cova que es trobà davall el túmul i n'estan traient a llum nombroses restes funeràries intactes, ja que la cambra havia romàs segellada durant 2.500 anys.
Campanyes de la UIB
Al mateix terme municipal, la UIB en col·laboració amb el Consistori calvianer té previst dur a terme una actuació al jaciment talaiòtic depuig de sa Morisca. La campanya es desenvoluparà el mes de setembre, durant 15 o 20 dies, per recuperar i adequar l'espai per a les visites» a partir d'un projecte que també té un doble vessant d'investigació i d'adequació.
La Universitat col·labora encara en un tercer projecte: la campanya que es durà a terme al jaciment des closos de can Gaià (Felanitx). Codirigida per Tomeu Salvà i per Joan Fornés, les tasques es desenvoluparan durant els 25 primers dies del mes d'agost i hi intervindran 25 estudiants de Barcelona, Madrid, València i, probablement, de Còrsega. Els treballs es concentraran en l'excavació d'una sèrie d'habitacions que per les troballes realitzades fins ara i per la tipologia arquitectònica es pensa que podrien haver servit com a zones comunals de l'assentament.
Al jaciment de Pollentia (Alcúdia) el Curs d'Arqueologia Antoni Ribas Palau començarà el 14 de juliol i es desenvoluparà fins dia 10 d'agost. Organitzada pel Consorci Pollentia i per l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Alcúdia, vint persones participaran en la campanya d'excavació, que continuarà centrant la seva activitat a la zona del fòrum.
La campanya arqueològica de s'Hospitalet (Manacor) trasllada enguany els treballs a la zona de naviformes (1.700 al 1.100 a.C). Del 5 al 30 de juliol, Magdalena Salas dirigirà el camp de treball que vol consolidar aquest segment del poblat, a més de col·locar panells informatius a la resta d'àrees excavades i restaurades. En aquesta feina hi participarà gent de Manacor i de la comarca.
L'arqueòleg Javier Aramburu reprèn els treballs a ses Païsses d'Artà durant la segona quinzena del mes de juliol, amb l'objectiu de «continuar investigant la vida dels pobladors del jaciment talaiòtic». En el pla d'Aramburu i la Universitat de Barcelona hi prendrà part fins a un total de 20 persones.
Durant els mesos de juliol i d'agost es durà a terme la segona campanya d'intervenció arqueològica subaquàtica a Cala Sant Vicenç (Pollença). El projecte del Consell de Mallorca, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya se centrarà sobretot a finalitzr l'excavació de la nau d'origen grec (segle VII aC) descoberta l'any 2002, com també a completar el plànol de l'estructura del vaixell.
Val a dir que al poblat de Son Fornés (Montuïri), «si hi fan cap tipus d'intervenció serà de caire molt reduït», segons la coordinadora dels treballs, Cristina Riuete. Per la seva banda, l'excavació que Pep Merino dirigeix al poblat de Boccoris (Alcúdia) queda suspesa a l'espera de noves subvencions, mentre que els treballs a sa Cova des Moro es reprendran passat l'estiu.
Menorca i Eivissa
Jorge Fernández dirigirà, a partir de juliol, una nova campanya a la necròpoli fenícia i púnica depuig des Molins (Eivissa). Un total de quatre llicenciats treballaran en la restauració d'objectes arqueològics d'època fenícia, púnica i romana, abans d'emprendre les excavacions d'un sector de la necròpoli en una segona fase del projecte (del 20 de setembre i fins octubre) amb la participació de 15 estudiants de diferents universitats.
A l'illa de Menorca, els projectes arqueològics prevists per a l'estiu es duran a terme en quatre jaciments. Al de la Torre d'en Galmés (Alaior), a hores d'ara ja hi fan feina dos equips: un camp de treball amb estudiants de la Universitat de Boston i un equip de Patrimoni Arqueològic i Cultural que desenvolupa tasques de restauració arquitectònica de la sala hipòstila. Per juliol, un equip organitzat pels Amics del Museu de Menorca prendran el relleu en una campanya que preveu l'excavació d'una de les cases talaiòtiques del poblat.
A final de juny, un altre equip del Museu de Menorca intervindrà al monument pretalaiòtic de Son Olivaret (Ciutadella), per tractar de definir-ne el tipus d'estructura. Una campanya, el mes de juliol, a l'assentament romà de Sanitja (es Mercadal), i diverses prospeccions submarines per traçar les cartes arqueològiques en distints punts del litoral de l'illa (Port de Maó i la zona sud de la costa) completen les intervencions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.