L'Observatori Astronòmic de Mallorca a Costitx oferirà una jornada de portes obertes a partir de les 08.30 hores perquè totes les perones interessades puguin seguir el trànsit amb mètodes d'observació adequats. Així, es disposarà de de 2 Venuscopes i de 5 telescopis amb filtres òptics que seran manejats en tot moment per monitors. Aquests informaran de les precaucions que s'han de seguir per a l'observació del trànsit. També tindran preparat un telescopi amb webcam i en projectaran les imatges a tres pantalles de la cúpula del planetari.
És històric perquè els trànsits de Venus són molt poc freqüents. El darrer es va produir l'any 1882, motiu pel qual cap persona viva en aquests moments no n'ha vist cap mai. El que podran observar els ciutadans de Mallorca és allò conegut com a «gota negra», que es produeix per la difracció del contrast del disc negre de Venus sobre el lluminós disc solar.
El pas de Venus per davant el Sol provocarà que es tapi un 1/32 de la superfície de l'estel, de manera que per contemplar aquest fenomen s'hauran de prendre totes les precaucions oculars possibles. A les 10 i 19 minuts arribarà el moment central o trànsit major, en el qual Venus serà més a prop del centre de l'estrella. L'esdeveniment, amb motiu del qual s'han organitzat diversos concursos fotogràfics i campanyes d'observació en tot el món, serà visible en totes les seves fases a Europa, l'Àfrica -llevat de la part occidental-, l'Orient Proper i gairebé tota l'Àsia -tret de la part oriental.
En tot cas, els intervals nigulosos que l'Institut Nacional de Meteorologia ha pronostica per avui a les Balears poden dificultar la visió del pas del planeta per davant el Sol. Per la seva banda, els astrònoms suggereixen anar molt alerta a l'hora de contemplar el fenomen. I és que una exposició massa llarga pot provocar ceguesa, perquè dura 100 vegades més que un eclipsi solar. A diferència d'aquest, que s'acaba en dos o tres minuts, el pas de Venus davant el Sol durarà gairebé sis hores.
«No s'ha de mirar mai directament cap al Sol amb els ulls sense protecció ni amb qualsevol classe d'equipament òptic -telescopi, binoculars, o fins i tot càmeres digitals-», afirmà el doctor Robert Walsh, del Centre d'Astrofísica de la Universitat Central de Lancashire. A més, l'observació tindrà lloc en algun dels moments de més insolació i de menor atenuació de la radiació ultraviolada.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.