L'equip científic d'Atapuerca investigarà aquest any a les excavacions arqueològiques la part de l'evolució humana a Europa més desconeguda, com és el succeït entre la desaparició de l'Homo Antecessor, que va viure fa 800.000 anys, i l'aparició, fa 400.000 anys de l'Homo Heidelbergensis.
Així ho va assegurar ahir José María Bermúdez de Castro, codirector de les excavacions arqueològiques d'Atapuerca, qui va indicar que a la campanya d'aquest any s'excavarà el jaciment a l'aire lliure batejat com l'«Hundidero».
Bermúdez de Castro va afegir que en aquest jaciment no hi ha restes humanes, pero sí abundant indústria lítica que pot «oferir llum» sobre un dels moments més «foscos» de l'evolució humana a Europa, la desaparició de l'Homo Antecessor i l'aparició de l'Homo Heildelbergensis, un preneandertal que va viure fa uns 400.000 anys.
Segons el paleoantropòleg «és un moment fosc del qual no sabem pràcticament res a Europa; no sabem què va ocórrer, si va arribar una nova població, si hi va haver una mescla entre elles o si les eines que van utilitzar van ser importades d'Àfrica o producte d'una evolució». En la seva opinió, amb les excavacions a aquest nou jaciment es podrà respondre a algunes de les interrogants existents «i jo n'estic molt satisfet».
Segons els investigadors, a la Serra d'Atapuerca va viure l'Homo Antecessor i es desconeix què va ocórrer des de la seva desaparició fins a l'arribada dels Heidelbergensis. L'equip científic creu que al jaciment de l'Hundidero es poden trobar algunes respostes que serveixin per elaborar una teoria científica sobre l'evolució humana a Europa durant aquest període, sense descartar, segons Bermúdez de Castro, que desaparegué l'Homo Antecessor i no hi hagué altra població fins a l'arribada dels preneandertales.
La campanya d'excavacions d'aquest any s'iniciarà el pròxim 14 de juny amb l'arribada, un dia abans, d'un equip de científics compost per una trentena de persones que s'encarregaran d'excavar al jaciment de Gran Dolina i a l'Hundidero.
L'equip es completarà el juliol, fins a superar el centenar de persones, i es treballarà en diversos jaciments fins a finals d'aquest mateix mes. Els jaciments arqueològics d'Atapuerca, declarats per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat, estan considerats pels experts com un dels complexos més importants del món per a l'estudi de l'evolució humana.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.