La Fundació la Caixa dedica una exposició a l'escultura africana

TW
0

P.G.Palma.
Sota el títoLa figura imaginada, la Fundació la Caixa inaugura dimecres, dia 9 de juny, una exposició que durà al Gran Hotel de Palma el misteri que amaguen les peces escultòriques tallades al continent africà. L'exposició es completa amb una sèrie d'actes paral·lels associats. Entre d'altres, l'auditori de la Fundació acollirà el pròxim 25 de juny, a partir de les 21.00 hores, un concert a càrrec de la formació Mogha Africa, alhora que desenvoluparà una sèrie de visites comentades entorn del muntatge.

Estretament vinculades a les creences d'aquests pobles, personatges mítics, peces que representen els difunts i esperits benefactors o malèvols integren una mostra que té la finalitat de guiar la mirada de l'espectador pels camins de la imaginació. Amb aquesta intenció han estat seleccionades unes ètnies i unes escultures que permeten la comparació i conviden a la reflexió.

Segons destaca al text de presentació de la mostra Alberto Costa, comissari de l'exposició, l'escultura africana simbolitza els aspectes invisibles de tots aquests personatges sagrats esmentats, però «conservant l'aparença humana». Les imatges despleguen així la seva presència al món d'una manera activa, tot garantint la continuïtat de la natura i l'ordre social, «protegint l'ésser humà de les malalties, la bruixeria i les guerres», afirma.

Costa posa especial èmfasi en explicar que, «en la seva cultura d'origen, els artistes africans ignoren les tècniques i els principis estètics de l'art occidental». És a dir, el valor simbòlic de la imatge predomina per sobre de qualsevol intenció estètica de bellesa. Tal com feien les cultures ancestrals, «guiats pel seu instint -argumenta el comissari- analitzen el cos humà amb una llibertat total: seleccionen, simplifiquen i alteren totes les proporcions, però totes les modificacions anatòmiques s'integren en un conjunt orgànic i coherent.