J.C. Palma.
El doctor i egiptòleg Francisco Martín Valentín oferí ahir, a la Fundació Sophia, una conferència sobre el projecte Sen-En-Mut que dirigeix a Luxor, Egipte. Llicenciat en dret per la Universitat Complutense, Martín s'ha dedicat a la investigació de l'antic Egipte durant més de 30 anys i és fundador de l'Associació Espanyola d'Egiptologia i de l'Institut d'estudis de l'antic Egipte. Martín dirigeix el projecte que cerca rehabilitar una de les tombes més importants de la necròpolis tebana, prop de Luxor.
-Aquest és el gran dilema dels especialistes. Entre conservar o excavar. La font d'ingressos que l'arqueologia aporta mitjançant el turisme és primordial pel país. Els distints ministeris es troben enfrontats per resoldre el conflicte, però la lluita per la conservació està guanyant terreny.
-El projecte que nosaltres desenvolupam, el TT-353, resideix en la preparació i preservació de la tomba, que només estarà oberta als especialistes. La segona part del projecte planteja una rèplica exacta per poder ser gaudida pels turistes. Si no es fa ús de les noves tecnologies per realitzar aquestes rèpliques, la pressió turística acabarà amb la vall de Luxor en 10 anys màxim.
-Les persones tenen el dret fonamental de visitar aquests espais protegits. El conflicte s'ha de resoldre a favor de la conservació. Amb els diners del turisme s'han de fer rèpliques, que ara són pràcticament exactes. Nosaltres treballam amb els mateixos especialistes encarregats d'Atapuerca. El futur és la conservació.
-Treballant en un projecte hi participen moltes especialitats distintes en equips interdisciplinars. L'arqueòleg fa la feina de camp directa. L'egiptòleg, a Egipte, és l'encarregat d'aportar una ment conjunta per dirigir-ho tot.
-Primer, les peces han d'estar allà on foren trobades, però a més en el lloc on millor conservades es puguin mantenir. El colonialisme no està molt ben vist, i en el cas del British Museum aquesta és una qüestió que es té molt en compte. Al seu favor s'ha de dir que allà les peces estan perfectament expedientades i catalogades, a disposició dels estudiosos.
-Sense cap dubte. Si volem resoldre els problems actuals no hi ha més solució que mirar cap al passat. Durant el II mil·lenni abans de Crist, els conflictes i migracions entre potències anàlogues es van resoldre de manera anàloga. Es poden trasmutar aquests esdeveniments al present.
-La pressió turística acabarà amb els jaciments arqueològics d'Egipte?-Com plantejau a la vostra excavació aquesta problemàtica?-Es pot trobar un equilibri entre turisme i conservació?-Vós sou egiptòleg però no arqueòleg. Quina és la diferència?-Espais com el British Museum de Londres tenen col·leccions egípcies importants. On pensau que han d'estar aquestes peces?-Conèixer el passat permetrà entendre millor el present?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.