Alfonso Ballesteros: «És impossible salvar el Museu anatòmic d'Orfila»

El president de l'Acadèmia de Medicina lamenta la passivitat institucional

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
«És impossible salvar el Museu anatòmic de Mateu Orfila. A hores d'ara només es pot aspirar aconseguir preservar aquest llegat de la manera més íntegra possible». En resposta a la denuncia que dilluns feia el diari Le Monde sobre el risc de perdre el fons que el ciéntific menorquí del segle XIX creà a París el 1847, Alfonso Ballesteros, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Balears, lamentava haver de confirmar que la pèrdua de la col·lecció d'Orfila Rotger, «amb un valor historiogràfic importantíssim», era «la cròncia d'una mort anunciada».

Ballesteros, que es mostrà crític amb la passitivitat i la manca de sensibilitat mostrades per les administracions balears i franceses, explicà que el problema que planteja la conservació d'aquesta col·lecció «és un luxe difícilment assumible», ja que ocupa mitja superfície de la darrera planta de la Facultat de Medicina de Saints-Pères (París).

El president de la Reial Acadèmia reconegué que una col·lecció que rep anualment mil visitants no pot competir amb la demanda d'espai que afecta a la institució universitària i «que avui limita la nostra existència». Però, tot i que el fons ha perdut la seva vàl·lua científica, «és una joia que manté el seu valor històric» i «seria just traslladar i conservar el conjunt a un lloc com el Museu militar de Val-de-Grâce».

Alfonso Ballesteros explicà que fou el Premi Nobel de Medicina Jean Dausset, qui li donà a conéixer la problemàtica i «vaig mostrar el meu pesimisme de poder fer alguna cosa». El doctor justificà no haver tractat de donar una solució al problema perquè «una cosa molt més senzilla com era la restauració del mausoleu d'Orfila a Montparnase ha estat una tasca molt dificultosa». Tanmateix, la recuperació del monument funerari del científic, pare de la toxicologia, es va poder resoldre favorablement «malgrat les dificultats administratives i econòmiques», senyala Ballesteros.

La inauguració del monument restaurat, que tindrà lloc el pròxim dia 9 de juny, ha estat possible «gràcies a la intervenció del Rotary International» i un ajustat pressupost «de 9.000 euros» costejat pel club Rotary de Palma Almudaina de Mallorca, el Club Rotary de Menorca i un avançament de l'Acadèmia de Medicina», que li ha de ser restituït pel Govern (3.000 euros), el Consell de Menorca (2.000 euros), i l'Ajuntament de Maó (2.000 euros), segons explicà el president de la institució.

El Museu d'Orfila no correrà la mateixa sort. Segons Ballesteros, la desaparició de la col·lecció era un tema que ja es comentava als cercles científics fa mesos i que, malauradament, «no té solució». Això no obstant, el doctor matisa que, aquest fons «no guarda els records directes d'Orfila» que es troben custodiats a la Biblioteca Interuniversitària de la Universitat de París i a l'Acadèmia Nacional de França. Orfila Rotger només «promogué la creació d'aquesta col·lecció» afirmà el doctor Alfonso Ballesteros.