TW
0

NURIA ABAD.Palma.
El pati del Museu de Mallorca ha estat ocupat per l'artista Marcos Vidal, que hi ha disposat la seva peculiar visió de les noves deïtats en forma d'instal·lació. Aquesta proposta és part de les activitats organitzades per l'Ajuntament de Palma amb motiu de la celebració del Corpus Christi. Dos aplecs més complementen aquest programa: L'home penjat, de Susana Muñoz, a Can Bordils; i Al·legoria anímica, d'Olímpia Velasco, a Cal Comte de la Cova.

Amb l'epígraf El darrere, al davant i amb el futbol com a protagonista, Marcos Vidal reflecteix en la seva obra de quina manera la simbologia mística occidental ha adquirit avui dia un caràcter propagandístic de certes tasques humanes que, al seu torn, s'han mitificat. N'és un exemple «la sacralització del futbol», afirma l'artista. «Els esportistes són vists avui com a déus i la seva simbologia pertany al mateix univers: quan guanyen una copa és com si guanyassin el sant graal, el calze», afegeix.

Així, la seva obra, en la qual no falten sornegueria ni una estètica propera al kitsch, reflexiona sobre «els esdeveniments que ara agafen més importància en la societat, que dóna l'esquena a altres que, de tan dolorosos com resulten, és millor no analitzar». Per això, contraposa un camp de futbol a emblemes de la imatgeria teològica i dogmàtica, en un intent de crear una simbiosi en la qual ambdós conceptes s'anul·len com a contradictoris.

D'altra banda, com a coneixedora dels ritus i els significats de la tradició catòlica, l'artista colombiana María Isabel Uribe ha preparat per a Can Marquès un muntatge a partir de 2004 peces diminutes de fang amb la imatge del sagrat cor i que es podrà visitar fins a mitjan juny.

Aquesta és la proposta base de la sisena edició de Corpus efímero, que Can Marquès desenvolupa com a proposta externa a la ruta dels patis de Palma, organitzada per Cort. Segons Uribe, l'obra és un joc de dualitat, una posada en escena de l'ordre i el caos».