J.SERRA/P.ROIG. Palma.
Nombrosos ciutadans es varen veure sorpresos ahir per un fenomen curiós però «corrent», segons el Centre Meteorològic Territorial de Balears. Es tracta d'un halo solar, fenomen òptic en forma d'anell perfecte que envolta el sol i que es produeix per la reflexió de la seva llum sobre els cristalls de gel dels niguls, la qual cosa pot donar lloc fins i tot a la formació de colors.
Agustí Jansà, director del Centre Meteorològic, va explicar ahir que «els cirrostratus són niguls molt alts que quasi no es veuen i que poden durar bastant. Encara que sigui cridaner, la veritat és que l'halo és un fenomen molt corrent. És tan normal que ni tan sols n'anotam la freqüència. El que passa és que miram poc al cel».
L'halo solar es forma en presència de cirrostratus, niguls que poden trobar-se a una alçada que oscil·la entre 3.500 i 12.000 metres. Els cirrostratus són aquells niguls que tenen l'aparença d'un vel, cosa que fa difícil distingir detalls de la seva estructura i que presenten ocasionalment un estriat llarg i ample. Els seus cantons tenen límits definits i regulars si solen preludiar l'arribada de mal temps per tempestes o fronts càlids.
En el punt d'observació, la incidència directa del raig solar forma un angle de 22 graus amb cada un dels punts de l'anell. Per les mateixes causes es produeix l'halo lunar, que fa tan sols uns mesos també es va poder veure a Mallorca. Òbviament, resulta més fàcil de contemplar que el solar i és més cridaner perquè es forma un enorme anell blanc i lluminós al voltant de la lluna sobre l'obscuritat del cel nocturn.
«Què passa amb el sol?», demanaven les persones que telefonaven a la redacció amb la doble intenció d'advertir del fenomen atmosfèric i de conèixer detalls de les causes i conseqüències de la formació de l'anell, que va mantenir unes quantes hores bona part de la població curiosa amb el cap inclinat cap enrere.
Pels carrers de la ciutat i altres indrets de Mallorca, clatells inclinats i braços amunt amb l'índex assenyalant cap al punt més lluminós provocaven l'efecte multiplicador de la curiositat per l'estrany fenomen, que en aquest cas no ho és gens perquè succeeix quan els niguls es col·loquen en disposició adequada, a les altures.
L'espectacle solar es va perllongar fins devers les dues i mitja de l'horabaixa, la qual cosa va permetre que fossin moltes les persones que varen poder presenciar aquest fenomen meteorològic. La imatge va impactar els ciutadans. Fins a la propera vegada que es produeixi.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.