«Si IB3 arriba a ser bilingüe no serà un referent per als illencs»

Antoni Bassas realitzà dissabte passat una conferència a Porreres

TW
0

El periodista Antoni Bassas dissertà en una conferència titulada El fet nacional des del periodisme, dissabte vespre a Porreres. Presentat pel delegat de Cultura de l'Ajuntament de Porreres, Bernat Bauçà, el conegut director del programa El matí de Catalunya Ràdio començà la seva intervenció parlant de futbol, del Barça i del Mallorca, i del que fou la seva etapa amb Joaquim Maria Puyal retransmetent els partits del Barça en català, ben plena d'anècdotes.

Sempre amb un to serè, brillant i irònic, Bassas començà a parlar dels seus inicis i de la llengua catalana. «Sempre he tengut clar que la defensa del català és importantíssima, i sempre l'hem de defensar des d'un to positiu, i l'hem de defensar fins on calgui», asseverà Bassas mentre qualificà el paper del català dins Europa «de poc valorat ja que a la nostra llengua li falta un estat que la defensi, però a la vegada és curiós que hi hagi països que han entrat a la comunitat europea que tenen un nombre de parlants inferior a la nostra llengua, i que gaudeixen d'un major respecte que no la nostra».

Bassas atribuí la feblesa del català davant el castellà «per problemes jurídics, ja que sempre ens trobam en inferioritat davant ells, el castellà és una obligació i el català tan sols només és un deure».

El periodista féu seves les paraules de l'expresident de Francesc Macià, que en referència a la defensa de la identitat catalana digué: «Puc abraçar moltes causes, però jo abraç Catalunya perquè ella només ens té a nosaltres». Tampoc s'escapà de crítiques la nova televisió autonòmica de les Illes Balears «ja que si es fa bilingüe com es pretén perdrà la catalanocentricitat de les notícies i no serà cap punt de referència per als illencs, serà una llàstima que no sigui una televisió únicament en català».

En referència a la polèmica entre el Govern Balear i la Generalitat de Catalunya per l'afer Institut Ramon Llull, que comportà la sortida del balear d'aquesta institució, Bassas considerà que aquest enfrontament «és fruit de polítiques agressives vers la llengua com l'actitud que té la Generalitat Valenciana».