El cas serveix a Ferrà i Martorell per recuperar, de forma novel·lada, diversos episodis històrics d'aquesta visita nazi. Entre ells, una gran correguda de toros, a manera d'homenatge a la plaça de Las Ventas, o l'anomenada operació Felix.
Aquesta operació consistia en el fet que el seguici amb què Himmler viatjava a Espanya acumulàs el màxim d'informació sobre els jueus per, en cas que la propera entrevista entre Hitler i Franco a Hendaia no anàs bé, els documents servissin per una possible conquesta de Gibraltar a través del pas de les tropes nazis per la Península.
Un aspecte curiós de l'obra és també la investigació dels avantpassats de Franco que dugueren a terme els nazis per demostrar que el general procedia del poble celta. Al final la investigació no continuà endavant perquè trobà massa «Francos d'origen jueu».
El desenllaç de la novel·la és el descobriment per part de Heinz Hittorf que el règim d'Adolf Hitler aprofità la seva estada a Espanya per detenir tota la seva família i traslladar-la a un camp de concentració. El motiu argumentat pel Reich és que es trobaren uns avantpassats de la seva família política que eren d'origen jueu. Davant la situació, l'oficial nazi «no troba sortida i opta per suïcidar-se disparant-se un tret al cap», explicà Ferrà i Martorell.
Oficialment no hi ha coneixement d'aquest cas de suïcidi, tot i que els rumors populars sobre l'incident es varen estendre arreu. Per aquest motiu, Ferrà i Martorell reivindica el vessant real de l'episodi, que com a ensenyança vol moralitzar sobre el fet que «és molt fàcil acusar els altres quan tu no hi tens res a perdre». El dia que Himmler va anar als toros està publicada dins la col·lecció Temps Maleïts 20 d'Edicions de 1984.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.