Corneille era Molière

Un llibre que es publica a França assegura que el dramaturg i l'escriptor arribaren a un acord avantatjós per a ambdues parts

TW
0

El dramaturg Molière, un dels majors mites de la història literària francesa, podria ser un impostor, segons afirma en un llibre l'expert Denis Boissier. El cas Molière recull «120 indicis, no proves», que la ingent obra del dramaturg Jean Baptiste Poquelin (1622-1673), conegut com a Molière, va ser escrita en realitat pel seu contemporani Pierre Corneille (1606-1684).

En el cas de creure Boissier, L'avar, Tartuf o El misàntrop no sorgirien de la ploma del reivindicat com a major dramaturg de la història gal·la, sinó de l'intel·lectual Corneille, que va publicar amb el seu propi nom altres obres molt més clàssiques.

L'estudiós sosté que ambdós personatges arribaren a un acord. Molière, mancat de temps perquè s'havia d'ocupar d'organitzar i dirigir les representacions de la seva companyia teatral, hauria acceptat apadrinar les obres escrites en realitat per Corneille. Va ser Corneille, a més, qui va elegir el sobrenom de Molière i es va oferir a escriure per a ell a canvi dels doblers que necessitava per mantenir els seus sis fills, segons el llibre El cas Molière.

«Molière no va escriure mai res», assegura Boissier en una entrevista apareguda ahir al diari France Soir. «No s'han trobat ni manuscrits firmats per ell, ni gens de correspondència amb la seva família, ni amb els seus amics o les seves al·lotes. Ni tan sols cap dedicatòria ni una», conclou.

L'investigador ha estudiat les biografies d'ambdós i assegura que no passaven més de tres mesos, durant els quinze anys que Molière va estar a la Cort de París, sense que tots dos no es posassin en contacte. L'expert addueix que Molière no tenia temps per escriure, ni tampoc el talent ni l'erudició dels quals va impregnà les seves obres. D'aquesta manera, Corneille s'hauria servit d'aquest intermediari per donar sortida a un estil més lleuger i popular que no hauria pogut firmar mai amb el seu vertader nom.