J.N.Palma.
El Centre de Cultura sa Nostra acull avui la presentació de l'edició digital dels Papeles de Son Armadans, la revista amb la qual Camilo José Cela dugué des de Mallorca a tot el món l'avantguarda de les lletres castellanes, catalanes i gallegues.
El primer número de la publicació sortí l'abril del 1956 i, al costat de la de Dámaso Alonso, hi apareixien firmes com les de Carles Riba, Gregorio Marañón, Alonso Zamora, Ricardo Gullón o Sánchez Ferlosio. No es podia demanar més. L'exemplar de llançament quedava complet amb unes notes de l'equip de redacció signades per Cela amb inicials com a director, i una altra nota del subdirector, Caballero Bonald.
La presentació serà a les 20.00 hores i inclourà una conferència d'Adolfo Sotelo, catedràtic de literatura de la Universitat de Barcelona, sobre Los Papeles mallorquines de un escritor universa.
La revista fou la iniciativa més sòlida i duradora de totes les que el literat emprengué a Mallorca. En total, se n'editaren 276 números en els quals prengué part més d'un miler de personalitats com Alberti, Cernuda o Lázaro Carreter. L'edició digital té 40.000 planes, un índex d'autors i un altre d'editorials de Cela.
Per tirar endavant el projecte, Cela mobilitzà la gent del seu entorn de Palma. A més de Villalonga, s'hi implicaren Vidal Alcover, Guillem Sureda Molina, Miquel Pons... Amb la intenció d'introduir-hi la literatura catalana s'incorporà Josep Maria Llompart, que fou el gerent i després el secretari dels Papeles de Son Armadans. En aquests càrrecs el succeí una llarga llista d'intel·lectuals, com ara Baltasar Porcel.
Fou aquest qui s'ocupà de confeccionar els primers paquets que sortiren de Son Armadans cap a l'ampli món amb el primer número de la revista. L'èxit inicial sorprengué l'empresa mateixa. N'hagué de fer una reedició.
Amb el pas del temps, els Papeles passaren per moltes vicissituds. Amb l'edició a la impremta Alcover durant quinze anys, els requisits formals de la revista feren que l'impressor recordàs que «va ser el negoci pitjor que vaig fer mai». Al final, la publicació, que nasqué en una ciutat marítima, incià un exili per terres interiors per acabar morint devora la mar que havia vist els seus inicis. Havien passat 23 anys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.