El Fòrum 2004 obre les seves portes amb una crida a la fi del terrorisme

El rei Joan Carles inaugurà l'acte, en el qual al final onejaren fins a quatre banderes

TW
0

El rei Joan Carles advocà ahir per un món en el qual domini la pau i «en el qual es desterri per sempre la barbàrie terrorista». Joan Carles, acompanyat per la reina, el príncep d'Astúries; els presidents del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero i de la Generalitat, Pasqual Maragall; i pel batle de Barcelona, Joan Clos, inaugurà així el Fòrum Univeral de les Cultures 2004, l'oferta expositiva cultural més important de la història recent de la capital catalana.

El monarca havia descobert abans una placa commemorativa de l'acte i signà en el llibre d'honor. També ho feren el príncep Felip i Letizia Ortiz i els ducs de Palma.

Joan Carles va assegurar que «aquesta convocatòria és doblement ambiciosa per la seva vocació universal i perquè s'enfoca des de l'àmbit de la cultura, és a dir, des d'aquells valors i llaços que sustenten i donen sentit a la societat».

A l'acte hi intervingueren els batles de Sant Adrià del Besòs, Jesús Maria Canga, i de Barcelona, Joan Clos; el director general de la Unesco, Koichiro Matsuura; el president de la Generalitat, Pasqual Maragall i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. Els discursos foren a l'auditori, on no sonà cap himne, si bé a l'entrada hi havia les banderes d'Espanya, Catalunya, Barcelona i Sant Adrià. El rei manifestà que la trobada pretén aportar enfocaments innovadors per «construir el segle XXI que tots desitjam».

En català
Joan Carles, en català, va convidar tothom «a venir a Barcelona per visitar el Fòrum i per participar-hi». En acabar l'acte inaugural, es va dur a terme la visita de les exposicions Ciutats-cantons i Veus, abans de dirigir-se al port per contemplar l'espectacle Moure el món, presenciat per 3.500 persones i que es repetirà cada nit a les 21.30 hores.

Per la seva banda el president Zapatero, en el seu discurs, va posar un èmfasi especial en la defensa de totes les llengües de l'Estat, «un patrimoni que és de tots».