Els Artistes Lírics editen el disc de la rondalla «Els dos bessons»

El tercer títol de la sèrie es distribuirà a les escoles de la Comunitat

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
«Si sempre vols estar bé, bon pescador, no em mengis i amb aigo dolça, ben bé, te recomano que em rentis...». Amb la recomanació que el peix va fer al pescador per millorar la seva vida, mossèn Maria Alcover començava la rondalla Es dos bessons. Aquest és el nou títol de la sèrie de discs compactes que el Col·lectiu d'Artistes Lírics edita amb el títoSes nostres rondalles contades i cantades, amb l'objectiu de donar difusió a aquest ric patrimoni de la nostra llengua i de la nostra cultura.

Amb una tirada de 650 exemplars, el disc -en el qual col·laboren el Consell de Mallorca, el Govern balear i l'Ajuntament de Palma-, es distribuirà a totes les escoles de la Comunitat després del concert de presentació previst, dilluns a les 20.00 hores, a l'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra.

Gabriel Aguilera, presidient del col·lectiu i autor del llibret il·lustrat per Joan Llaneras, recordà que la idea d'enregistrar les rondalles i de posar-hi música va sorgir davant «la necessitat de divulgar el nostre patrimoni des d'una perspectiva diferent de la narració tradicional». Així fa set anys, amb motiu del quinzè aniversari de l'entitat, s'edità Dos fills de viuda, el primer títol de la sèrie seguit d'altres com El patró Pere.

Amb música d'Andreu Bennàssar, una vegada més, en aquesta nova edició s'ha decidit substituir els sons instrumentals sintetitzats per un acompanyament de piano que s'«inspira en el folklore», amb vista a una coordinació absoluta entre música i diàleg. Segons Bennàssar, «s'ha aconseguit un resultat de més qualitat i finor que l'àlbum anterior, amb unes notes que acompanyen les veus però sense molestar-hi». Aquesta simbiosi només s'interromp al final, amb un quintet «més apoteòsic» per reforçar la culminació de la rondalla.

Acompanyant els representants del Col·lectiu dels Artistes Lírics, el professor de cultura popular de la Universitat de les Illes Balears, Felip Munar -que també intervindrà en la presentació de dilluns- lloà la feina de l'agrupació esmentada, que desenvolupa una idea «molt interessant».

Munar va afirmar que les rondalles, «una obra literària universal digna d'entrar a totes les aules», han trobat en la iniciativa dels Artistes Lírics «una altra finestra per donar-se a conèixer i per ensenyar els valors humans que cada una d'aquestes contarelles representa», segons matisà el director general de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca.