-Cervantes es basa en una mitologia gairebé tan vella com la civilització humana, aquella dels sastres que teixeixen un vestit que no existeix. L'autor se centra en un retaule en el qual només poden veure les presumptes meravelles aquells que no tenen sang jueva i són fills de matrimonis legítims. Aquesta mitologia no només existeix, sinó que està corregida i augmentada. Aquesta llegenda funciona més avui que en època de Cervantes a causa dels mitjans de comunicació, sobretot audiovisuals. Només s'ha de mirar al voltant per veure infinitat de retaules.
-Crec que sí. Estic convençut que li hagués entusiasmat el de l'art d'avantguarda, on la gent paga fortunes per un objecte que té un mèrit relatiu. I que la majoria de les vegades ningú no entén, encara que ningú no es descobreix per no passar per ignorant. La gent té una certa voluntat de ser enganada, la realitat crua i dura no li agrada, vol una realitat molt més virtual.
-Està molt bé que les institucions públiques inverteixin en cultura i, sobretot, en teatre. El problema és com ho fan, una manera en la qual els estaments públics volen mantenir un control sobre la creació. Hi ha una pressió moral sobre els creadors. És una nova forma de censura que pot provocar que els artistes treballin al gust dels polítics. Només pot canviar-se si la manera de donar diners a la cultura s'independitza de la política. Els Joglars poden dir el que vulguin i el que els sembli, no han de complaure ningú.
-Com s'adapta una història del segle XVI al segle XXI?-En quins us heu centrat?
-Hem adaptat els retaules al món de la política, al de la religió, al món de l'art d'avantguarda i a la cuina d'autor. Qualsevol persona ha pogut ser enganada per uns bergants en aquests quatre àmbits.
-Si Cervantes hagués viscut avui, hauria tractat aquests quatre àmbits?-Com s'ha arribat a aquesta societat?
-Es tracta d'una societat on la gent té un nivell d'informació relativament notable, però la seva cultura no està al mateix nivell. Hi ha una gran massa de gent informada però és ignorant, fet que la porta a ser una víctima fàcil d'aquests retaules. A més, existeixen uns mitjans de comunicació molt potents, perquè penetren en la intimitat de les persones i són capaços de vendre fum. Els mitjans dels nous bergants són extremadament sofisticats.
-Com tractau el tema de la religió?
-No ens fiquem amb la fe de la gent perquè les creences de cada un són molts cops un consol. Criticam els intermediaris que viuen a costa de les necessitats religioses i de la bona fe de la gent.
-Els Joglars continuen sense optar a les subvencions.-Els Joglars són Albert Boadella?
-El teatre és un art col·lectiu i, com a tal, és la participació de molta gent, del conjunt d'actors. Té una incidència molt important. No dic que no sigui l'inductor, el director o el dramaturg, però les obres serien molt diferents amb altres actors.
-Heu tornat a comptar amb els actors de sempre.
-Sí, amb Ramon Fontseré i amb altres de clàssics. Dins l'equip de la companyia hi ha gent que treballa amb nosaltres des de fa 25 anys. Això els dóna una solidesa molt gran i per això crec que tenim la millor companyia d'actors de tot l'Estat espanyol. No només ho dic jo, és un fet reconegut.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.