Ruta per la font de la vida

L'investigador Antoni Gorrias guià una excursió a la síquia d'en Baster

TW
0

G.ALOMAR.Palma.
En el marc dels actes programats per donar a conèixer el monestir de la Real i el seu entorn, la històrica síquia d'en Baster fou objecte ahir d'una excursió guiada per Antoni Gorrías. Entre d'altres aspectes, l'investigador explicà els avatars de l'aprofitament de les seves fonts entorn de la Granja.

L'itinerari va partir del passeig d'Esporles en direcció al camí vell des Correu fins a arribar al pintoresc pont de la Creu, conegut també com «de la turbina», per la seva situació adjacent a les runes de l'imponent molí de la Turbina, immers en la vegetació i que antany, mitjançant un salt d'aigua de vint metres, impulsava la important indústria tèxtil de la vila, que va arribar a disposar de 110 telers entre 1898 i 1924. Des d'aquest punt i pel camí per als vianants de muntanya, l'excursió va continuar en direcció als bells paratges de la síquia de la Granja, les velles canalitzacions i l'Ullal de la font Major, seguint el curs d'una aigua vital per a la frondosa vall i la seva comarca.

Es dóna la circumstància, indicà Gorrías, que l'ús del líquid procedent de na Bastera per al consum de Ciutat va ser motiu de controvèrsies des de la conquesta. El 1356 el rei Pere va concedir als jurats la possibilitat d'ajuntar aquestes aigües amb les de la font de la Vila, per la qual cosa el 1371 se'n va ordenar la canalització, però l'abat de la Real hi va posar plet i no van arribar a entrar a la ciutat, fins que el 1590 es va fer ferma la proposta després de successius intents. Les sequeres van tallar el curs en trencar-se la síquia al seu pas pel camp pelat i el seu restabliment no es va produir fins el 1702. A partir de 1828, arran de la desamortització, l'Ajuntament va adquirir una part de les aigües del monestir de la Real i en l'actualitat encara arriben a Palma per al consum comú, per un pas entre Son Ripoll i Son Ripollet, a través de les canalitzacions de la font de la Vila.

La importància de la font d'en Baster, això no obstant, es remunta als anys anteriors a la conquesta, ja que el 1229 aportava aigua per moure 32 molins, que representaven la major concentració a Mallorca, al llarg de 16 quilòmetres d'irrigats boscos i cultius després de franquejar un avenc i arribar a Son Quint.

L'excursió fou organitzada pels Missioners dels Sagrats Cors i les associacions veïnals del Secar de la Real i Sant Bernat.