TW
0

Un grup de 10 exploradors de Turquia i Estats Units començarà el juliol la recerca de les restes de l'Arca de Noé, que, segons es creu, es troba als cims de la muntanya Ararat, un massís volcànic de l'altiplà de la Turquia Oriental, punt de divisió dels actuals estats d'Armènia, Turquia i l'Iran. Daniel McGivern, director del grup, va indicar ahir en una conferència de premsa a Washington que l'expedició iniciarà l'ascens de la muntanya, de 5.165 metres d'alçada, el proper 15 de juliol.

Així mateix, el portaveu de la missió d'exploració va afegir que la idea és confirmar que un objecte captat als pendents de la muntanya després dels desglaços del passat estiu boreal és en realitat l'Arca en la qual, segons el relat bíblic, Noé va eludir els estralls del diluvi i va preservar gran part de la fauna terrestre.

Es creu que l'estructura té uns 15 metres d'altura, uns 25 d'ample i 150 de llarg. «No farem excavacions ni retirarem artefactes. Traurem fotografies i, si Déu vol, tots vostès les veuran», va dir. A finals dels 50, en plena Guerra Freda, pilots turcs van albirar una formació similar a una nau a la província d'Agri i l'accés a la regió va ser prohibit a causa que els soviètics es van queixar que els exploradors que havien visitat els voltants eren en realitat espies dels Estats Units.

Ahmet Ali Arslan, un muntanyenc turc que formarà part de l'expedició, va indicar que les últimes fotografies fetes per satèl·lit han ajudat a establir el punt exacte on es trobarien les restes de la nau. Els experts en geologia són escèptics respecte de la presència de les restes de l'Arca de Noé a la zona. Assenyalen que encara que hi hagi proves que hi va haver inundacions a la regió de Mesopotàmia, no és possible que una nau hagi atracat en una regió tan alta com aquella en la qual es troba la muntanya Ararat.

La primera ascensió a aquesta muntanya de dos cims de neus perpètues, alineades amb el Caucas, fou realitzada el 1824 per l'explorador i muntanyer F. Parrot.