Científics desxifren per què les dues parts del cos no són iguals

La Universtitat de les Illes Balears pren part a l'estudi

TW
0

Els investigadors Julyan Cartwright, del Laboratori d'Estudis Cristal·logràfics de Granada, i Oreste Piro, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats de Mallorca, dependent de la Universitat de les Illes Balears, han desenvolupat un estudi interdisciplinar en el qual apliquen conceptes de la física de fluids per resoldre un enigma biològic: l'asimetria esquerra-dreta en els vertebrats.

«Si aconseguim entendre com funciona el mecanisme pel qual es diferencien els costats esquerre i dret als éssers humans, tenim la possibilitat de corregir-lo quan falla», explicà Cartwright. Segons els investigadors, «existeixen malalties genètiques en què una banda o l'altra d'aquest mecanisme no funciona, i això produeix defectes de diversa seriositat. Des de condicions tan greus com la síndrome de Kartagener fins a deformacions del fetus», entre d'altres.

El nou estudi, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, descobreix com actuen els cilis al node embrionari que activa la diferenciació per produir una circulació de fluids entre els costat esquerre i el dret en el desenvolupament del cos.

Experiments amb rosegadors ja havien demostrat que una estructura anomenada node és clau per a l'evolució de l'asimetria esmentada. El que resulta decisiu en aquest estudi és el moviment de rotació que es produeix dins del node i que genera el moviment del fluid. L'estudi demostra que alterant el moviment es pot variar el creixement natural dels òrgans.