El CIM començarà en mig mes el trasllat de l'arxiu de la Misericòrdia

Arca demana que s'atorgui una «prioritat absoluta» i amb «garanties» al canvi d'ubicació

TW
0

J.N./E.P.Palma.
La consellera insular de Cultura, Dolça Mulet, i la secretària tècnica, Malena Estrany, afirmaren ahir que d'aquí a «uns quinse dies» començarà el trasllat dels documents que actualment es troben a l'arxiu de l'antiga Diputació Provincial.

El trasllat es farà a la nau d'un polígon que asseguri les garanties d'humitat per a la conservació dels documents. Així mateix, la secretària tècnica informà que tal com es vagi efectuant el trasllat, tots els documents seran inventariats. D'aquesta manera, si un investigador necessita localitzar un paper en concret, podrà fer-ho.

S'ha de dir que el Consell està duent a terme les gestions per aconseguir la nau d'un polígon pel procediment «d'emergència», atesa la prioritat de tot aquest assumpte. Ahir, en representació de l'Associació per a la Rehabilitació dels Centres Antics (Arca), Joan Pascual declarà que la conservació dels documents de l'arxiu de la Misericòrdia és una «prioritat absoluta» per evitar que es perdi la memòria històrica del país.

Pascual considerà que els arxius són la part del patrimoni «menys valorada» per l'Administració, tot i que, segons el seu parer, «haurien de ser sagrats, perquè són d'importància vital per a la conservació de la nostra memòria històrica». Així mateix, manifestà la seva preocupació per la ubicació actual de l'Arxiu del So i la Imatge, també a la Misericòrdia, ja que li consta que «no es conserva en les condicions òptimes». En aquest sentit, afegí que «són els tècnics els qui ho han de dir».

Els dipòsits de la Misericòrdia contenen cinc quilòmetres lineals de documentació, sobretot del segle XIX, entre d'altres de l'antiga Diputació Provincial, de les cases de beneficiència i dels antics hospitals que funcionaven durant el segle XIV. A més a més, l'arxiu recull documentació sobre infraestructures dels ajuntaments de Mallorca i tota la documentació administrativa produïda al llarg del segle XX, que s'envien cada cinc anys.