TW
0


És absolutament impossible estar totalment al dia pel que fa a les novetats editorials que es publiquen en aquests moments. I molt manco per Sant Jordi. La indústria és un gran monstre on els llibres caduquen amb una celeritat que marquen els grans grups i que obliga a un esforç constant per poder destriar les millors propostes.

Per la seva banda, Àlex Volney, col·laborador de Diari de Balears, explica des de Llibres Mallorca la seva proposta per al Sant Jordi d'enguany. «Hi ha molts de llibres sobre Dalí que incorporen nova informació sobre la seva figura i sobre el tema empordanès en general i això s'ha d'aprofitar». Volney també qualifica com a «important» l'aparició del llibre Memòries a les presons de Heinz Kraschutzscki, que ha editat Miquel Font i que dóna testimoni de com es passava de malament a la Mallorca de l'època.

Per això mateix hem escollit dos llibreters joves de Palma perquè ens facin les seves propostes per intentar sobreviure a aquest dia. Es tracta d'una combinació entre novetats i llibres que ja duen un temps foguejant-se als mostradors de les botigues, i esperam que us puguin servir com a guia per al dia d'avui.

Na Joana, de la llibreria La Rosa als Llavis, comença la seva tria per Palma a peu, ciutat passa a passa del conseller de redacció de Diari de Balears Miquel Ferrà Martorell. Es tracta d'un llibre d'itineraris per Palma «que és molt útil per tothom». La segona proposta és l'obra poètica de Miquel Àngel Riera, que edita El salobre.

Sense abandonar la poesia, la llibretera s'inclina per Aioç, el darrer poemari de Dolors Miquel, «una autora que a mi m'agrada molt». 84 Charing Cross Road, d'Helene Hanff és un epistolari de més de vint anys entre una lectora i un llibreter de Londres, des del 1945 fins als anys seixanta.

Pel que fa a l'assaig, Joana opta per Ben educats, del sociòleg Salvador Cardús. «Crec que en els temps pels que estam passant fan falta llibres com aquests». I en novel·lística, per a ella és indiscutible la presència de La meitat de l'ànima de Carme Riera, «un llibre que a mi m'ha deixat completament astorada». I la principal novetat que recomana és Los cuarenta días del Mora Dagh, de Franz Werfel, un volum que és una novetat «per a gent amb temps, per la seva extensió».

Si el que se cerca és una reflexió lúcida, però feta des del moment de la cultura i en el moment previ a la desfeta del PP, s'ha de llegir De lluny i de prop de Jordi Benet, que ha estat editat per Quaderns Crema.

Volney també fa una recomanació agosarada, la darrera novel·la d'Almudena Grandes, Castillos de cartón. «El llibre ha tengut unes crítiques ferotges a El País, però per a mi és una novel·la que li ha sortit rodona». En l'únic llibre en el que hi ha coincidència és amb l'antologia poètica de Miquel Àngel Riera, editat pel Salobre. «És una editorial jove i que comença molt bé, perquè han fet un llibre que és l'obra que en Miquel Àngel Riera hauria volgut que quedàs».

Volney també dedica un llibre als polítics. «Es diu Els altres animals i mostra com construeixen els seus nius i caus els animals, de forma molt més racional que els polítics mallorquins. És un llibre preciós». L'escriptor també recomana fidelment Historia Universal de la destrucción de los libros de Fernando Báez. I acaba, com no podia ser d'una altra manera, amb una de les novetats més importants que han aparegut en els darrers temps: Les pedres disperses, l'epistolari entre Josep Pla i Josep Maria Cruzet, que va ser el seu primer editor a l'editorial Selecta.

«Per a mi Pla és una referència constant i jo recomanaria sempre la seva obra completa, però aquest llibre que acaba de treure Destino ens mostra la seva relació entre 1946 i 1962, que es va interrompre amb la mort de l'editor. El llibre serveix per descobrir encara aspectes nous sobre aquest escriptor, que m'interessa moltíssim».