El nomenament com a directora va ser aprovat dimarts per la Comissió Executiva de la Fundació Es Baluard, integrada pel Govern, el Consell, l'Ajuntament de Palma i la Fundació d'Art Serra. Segons el comunicat esmentat, Marie-Claire Uberquoi va ser presentada ahir al personal del centre.
Llicenciada en filologia i en literatura espanyola i iberoamericana per la Universitat de Nancy, periodista i crítica d'art, Uberquoi ha treballat des del 1992 en la secció de cultura del diari El Mundo, a Barcelona, col·laborant així mateix en publicacions especialitzades com Descubrir el arte, El Cultura o Art Press.
A la Sorbona, a París, hi va oferir una Matrîse sobre art espanyol dirigida per Paul Guinard i, entre altres experiències professionals, va ser la responsable del programa d'exposicions Toulouse-Lautrec, o de mostres com Art contre/Against Apartheid, Cent anys amb Sherlock Holmes o Folon.
La direcció d'Es Baluard no és el seu primer càrrec de responsabilitat en aquest àmbit a les Balears. Entre el 1976 i el 1979, Marie-Claire Uberquoi va exercir les funcions de directora artística del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa.
En l'entrevista publicada a Diari de Balears el 19 de març passat, Uberquoi opinava sobre Es Baluard: «Em sembla una iniciativa magnífica, una cosa que feia falta a Palma. Les Balears tenen una riquesa artística i unes possibilitats que justifiquen plenament aquest museu i que poden donar-li una personalitat singular. A més, tenen la sort de tenir ja una col·lecció, perquè ara molts d'aquests centres es creen sense.
I la cosa bona d'una col·lecció particular, com la que forma la base d'Es Baluard, és que té obres sorprenents que reflecteixen una mirada particular. Això no vol dir que sigui l'única mirada possible, ni una mirada total, perquè ningú no sabria comp explicar la història de l'art en un sol museu, ja que hi pot haver moltes històries de l'art». «Un espai d'art contemporani com aquest ha de vertebrar la memòria artística d'aquestes illes i constituir un referent per entendre i per conèixer els artistes que han treballat i treballen aquí, i per enriquir-ho o completar-ho amb artistes de fora», declarava.
Amb el seu llibre L'art a la deriva?, la directora d'Es Baluard ha promogut un debat encara no abordat en profunditat a Espanya: quins són els camins de l'art actual i quines les seves desviacions. En aquest sentit, comentava que «és negativa l'absència de pensament rigorós i d'anàlisi; i també és una desviació la desmaterialització de l'obra fins que en quedi només la idea. Però l'art no és un fenomen aïllat: és una de les desviacions de la nostra societat, de cada vegada més materialista, conformista i amb una educació que ha de fallar per qualque banda, perquè la gent no té capacitat de reacció».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.