TW
0

El cardenal arquebisbe de Sevilla, Carlos Amigo Vallejo, ha aixecat una polseguera. Dimarts passat assistí a la inauguració del nou centre dels Germans de la Creu Blanca, quan els periodistes li demanaren sobre les repercussions que puguin tenir en la societat espanyola els canvis anunciats pel nou Govern socialista. Més en concret, li preguntaren la seva opinió sobre la possibilitat de permetre matrimonis homosexuals i que la religió no sigui obligatòria en el sistema educatiu.

Tot i la «puntualització» de l'Arquebisbat de Sevilla, el regidor de Cort (EV)i membre de Ben Amics, Toni Esteva, va explicar ahir a Diari de Balears que «consider que el cardenal Amigo és una persona molt valenta per expressar públicament el que en realitat reconeixen moltes de persones de l'Església que no ho poden expressar per mor de la jerarquia. No ho poden dir, però ho pensen».

Per sorpresa dels presents, Amigo apostà pel «suport i regulació civil de la família, encara que no sigui d'home i dona». Més encara: el cardenal explicà que «qualsevol Govern, de qualsevol partit, ha d'estar sempre atent a allò que pugui necessitar la societat» i que «en aquest moment la societat espanyola, com la d'altres països, necessita sobretot que es doni suport sense condicions a la família, que és el més important». Amigó s'estengué en asegurar que «existeixen moltes formes de família», i que «ha de respectar que cada una tingui la seva identitat, perquè hi ha unes convivències de fet que necessàriament han de ser regulades d'alguna manera i que hi hagi una certa regulació civil, fet que no vol dir que hagin d'estar formades per un home i una dona».

El bisbe de Mondoñedo Ferrol, Gea Escolano, s'introduí en la qüestió en assegurar que «no compartesc la consideració de Carlos Amigo», i, tanmateix, «les relacions homosexuals haurien de tenir un tractament legal, però no equiparat a la família, perquè això suposaria la destrucció de la família». També ahir, l'Arquebisbat de Sevilla va fer públic un comunicat per aclarir les declaracions de Carlos Amigo que no volgué «equiparar el matrimoni canònic i la família cristiana amb altres formes de convivències».

En l'esmentat comunicat, l'Arquebisbat puntualitza que «a tot hora el cardenal ha tractat de sostenir la importància de la família i la necessitat que sigui emparada per les lleis», si bé manté que davant d'altres formes de convivència «la legislació civil pot establir cert tipus de normativa que reguli les conseqüències públiques d'aquestes unions».

Va recordar a més que la doctrina de l'Església catòlica sobre el matrimoni i la família «està clarament exposada en el magisteri de Joan Pau II, particularment en l'exhortació Familiaris consortio i a la Carta a lesfamílies».

Esteva va explicar que «el que és cert és que són molts els capellans i els bisbes que en privat reconeixen el que diu el cardenal Amigo, i no ens hem d'enganar, l'Església no pot donar l'esquena a una realitat social on hi ha molts de models de família diferents. Per a l'Església catòlica, la família és un dels seus pilars més importants i no poden donar l'esquena a la realitat. Hi ha més famílies que la clàssica de l'home i la dona i els seus fills. Els altres models també són família, i poden estar formades per gent del mateix sexe, però també per famílies monoparentals. Com pot negar l'Església això?», explica Esteva.

«Fins ara ningú no havia tingut aquesta valentia, però jo crec que l'ha animat molt el fet que ell és cardenal. Com més alt s'està en la jerarquia eclesiàstica, més lliure s'és per poder dir el que es pensa, sense estar subjectes. No ens queda més remei que felicitar el cardenal Amigo per les seves declaracions, que donen resposta a les problemàtiques que viu la societat en aquests moments. Estic ben content».