Les obres de canalització d'Emaya han arrasat un tram de la síquia de la Vila.

TW
0


Cinc voltes de dovelles de la síquia de la Font de la Vila, pertanyents a l'aqüeducte de Ponent i que dataven de l'època musulmana, han estat fetes malbé durant unes obres de canalització que l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya) començà a executar de forma il·legal al carrer Bisbe Campins la setmana passada.

Els arcs destruïts, que segons els experts consultats daten del segle XIV, però que fins i tot podrien ser més antics, formaven part de la canalització d'aigua que connectava sa Raconada de Santa Margalida amb la Font del Sitjar. En qualsevol cas, els vestigis que han patit la piqueta d'Emaya eren anteriors a les murades renaixentistes de Palma.

Divendres, el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca tingué coneixement de la realització d'aquests treballs i de la destrossa que havien provocat. Un inspector de la institució insular acudí al lloc i els paralitzà de forma verbal.

Ahir dematí, un arqueòleg del departament de Patrimoni es desplaçà al lloc dels fets i comprovà l'abast dels danys en aquesta infraestructura històrica, i avui és previst que l'ordre de suspensió de les obres sigui comunicada a l'Ajuntament de Palma de manera oficial.

Es dóna la circumstància que el passat dia 3 d'abril la Comissió de Patrimoni Històric del CIM aprovà la incoació d'un expedient per declarar la totalitat de la sèquia de la Vila com a Bé d'Interès Cultural (BIC), i que els treballs de canalització començaren amb posterioritat a aquesta decisió. A més, s'ha incomplert la normativa vigent, que obliga els promotors de qualsevol obra al centre històric a comptar amb la supervisió d'un arqueòleg.

El grup municipal d'Esquerra Unida-Els Verds denuncià ahir que malgrat que els responsables de l'empresa municipal detectaren les restes quan obriren l'esvoranc per fer passar una canalització d'aigua, no aturaren les obres fins que els tècnics de Patrimoni de la institució insular intervingueren d'ofici.

El portaveu de la coalició, Eberhard Grosske, lamentà que «tinguem el llop vigilant les ovelles pel que fa a patrimoni», mentre que la regidora Marisol Fernández considerà inacceptable el «desastre que ha provocat l'Ajuntament en el ja molt malmès patrimoni històric de la ciutat».