TW
0

Aquella primavera acabava la lluita memorable que havia enfrontat Esparta i Atenes des del 431 aC. La causa aparent de la guerra fou la decidida intervenció d'Atenes en les divisions que existien entre Corint i Corcira. Tanmateix els cronistes coincideixen a dir que la causa profunda de la guerra del Peloponès fou l'oposició entre l'esperit jònic i el dòric, l'odi dels lacedemonis envers dels atenesos, odi explicat pels costums rústics i aristocràtics dels primers, comparats amb els costums educats i democràtics dels segons, i també una certa rancúnia per part dels espartans a causa dels progressos realitzats a l'exterior per Atenes després de les guerres mèdiques. Així doncs, aquella llarguíssima guerra va tenir tres etapes. En el decurs de la primera, del 431 al 421, els bel·ligerants devasten recíprocament els seus territoris. Sense aconseguir cap dels dos bàndols un resultat pràctic, era signat el compromís de Nícies, que prometia la pau durant un temps de cinquanta anys. Uns i altres violaren aquest tractat el 416 i les accions d'aquest segon període no afavoriren els atenesos: una expedició desastrosa a Sicília i la desfeta de l'armada d'Atenes al davant de Siracusa. Un tercer període comença el 412 quan els atenesos resulten vencedors a Milet, Cízic i les Arginuses, però els espartans, ajudats pels perses, s'apoderen de Lampsac, triumfaren a Egos Pòtamos i imposaren als atenesos el govern reaccionari dels 30 tirans.

L'escenari que donà nom a aquell conflicte, el Peloponès o illa de Pèlop, península al sud de Grècia dividida en altres de menors, i reunida amb l'Hèlade per l'illa de Corint, comprèn l'Argòlida, la Lacònia, la Mesènia, l'Elida, l'Acaia i l'Arcàdia. Potser de totes aquestes regions, la més famosa sigui la darrera. Aquesta contrada muntanyenca habitada pels arcadis, poble de pastors, fou convertida per la ficció dels poetes en la mansió de la innocència i de la felicitat. En sentit figurat s'aplica a un país imaginari poblat per pastors de costums virtuosos i on regna una calma feliç com reflectia Lope de Vega a la seva novel·la L'Arcàdia (1598) i el mateix feren altres escriptors renaixentistes i barrocs.

Però l'autèntic cronista del conflicte fou Tucídides, Història de la guerra del Peloponès, obra de primer ordre, notable sobretot pel seu estil sobri i precís, quasi periodístic. És clar que presenta, igualment, consideracions filosòfiques plenes de lògica i no hem d'oblidar que l'autor mateix fou un dels combatents, és a dir, un testimoni de primer rengle, imparcial, capaç d'oferir al lector una destra composició, ràpida, animada, que completa un discurs magnífics.

Tucídides (460-395 aC) ha estat condiderat el més gran dels historiadors grecs.