«Moltes de vegades la literatura és complicar-se la vida». Aquesta és la frase que serveix de carta de presentació de l'escriptor Alfred Bosch, nascut a Barcelona el 1961. Ara mateix és un dels més populars autors de les lletres catalanes, després de guanyar el premi Ramon Llull amb Els set aromes del món.
L'escriptor assegura que ha cercat set narradors diferents corresponents a set llocs del món per tal de «mostrar set maneres de narrar molt diferents implicades en cada una de les tradicions, que van des de la rondallística fins a l'estil de narrar de les Mil i Una nits, la mística sufí...aprofit per entrar en cada una de les traduccions i aquesta és la major originalitat de la novel·la».
Bosch també assegurà que en aquests moments està treballant en una novel·la ambientada en l'època actual. «Però no serà la primera vegada, tot i que evidentment totes les novel·les contemporànies s'escriuen i s'ha de parlar des de l'experiència i la memòria».
En el seu llibre ens podem trobar amb «un protagonista que compta amb un misteri del passat i una personalitat confusa i ambivalent. En cada un dels paisatges es mostra la seva desorientació i s'indaga sobre el que és i que cerca. Hi ha un viatge de recerca interior, però també un llibre de viatges exterior, però d'època, en què el personatge central i el cafè són els fils conductors de la intriga».
L'escriptor encara no ha notat una gran transformació pel fet d'haver guanyat el premi millor dotat de les lletres catalanes -fins que el Consell de Mallorca convoqui de manera definitiva el seu premi. «No he notat un canvi tan brutal com quan vaig guanyar el Sant Jordi -per l'Atles Furtiu- on sí que hi va haver un canvi brutal que féu que la meva obra fos llegida i despertàs expectació. El que sí està clar és que ara puc viure del que escric, fet que és un privilegi en la literatura en català».
Bosch, la mare del qual és mallorquina, fa una narrativa molt britànica, influència dels seus anys d'aprenentatge en un col·legi anglès. «La gent em diu que som un narrador diferent, molt poc barroc, molt poc mallorquí. En els meus llibres hi ha molta d'acció. En escriure jo faig el que vull, que moltes de vegades correspon a les meves dèries. Faig el que vull fer i intent comunicar-ho perquè els llibres han d'estar al servei dels lectors. Si pot ser la literatura ha de ser el màxim plaer possible per al màxim de gent i jo intent fer-ho despertant la intriga, complicant la vida al lector per enganxar més».
En parlar sobre multiculturalitat i sobre si el seu llibre és un cant a aquesta, assegura que «és un cant a la pluralitat. La multiculturalitat no és el que jo vull, jo vull que hi hagi particularitats i diversitats. Hem de mantenir les identitats pròpies».
Bosch també va explicar la relació que manté amb el gènere de l'assaig i assegura que «m'agrada anar alternant els gèneres literaris, però el problema de l'assaig és que et mors de gana, i si parles de l'Àfrica encara més. No té gens de sortida. L'única solució són els premis».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.