TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Fins el proper dia 23 de maig es pot veure al Casal Solleric la sèrie completa la Caisse a Remords (la Caixa dels remordiments) de Picasso. Es tracta d'una col·lecció de 45 gravats, aiguaforts, puntes seques i vernissos que l'artista malagueny realitzà al llarg de la seva vida de forma intermitent. Així, la primera estampa seria Mme Picasso I de 1919 i la darrera data de 1957. Val a dir que la sèrie no té un fil conductor comú sinó que en aquesta es recullen els capricis o les preocupacions diàries de l'autor. Tota l'obra és propietat de la Fundació Bancaixa.

Ahir, la gestora d'activitats Culturals de Bancaixa, María José Almenar, explicà que els protagonistes de les estampes són des de les seves dones, a estampes amoroses, la mort, jocs, obsessions... Entre elles destaca el cap de Marie Thérèse Walter, un dels gravats més editats de Picasso. També es pot observar Le couple amoreux inspirada en Delacroix i La copule dans l'herbe en Manet o La plante des femmes en la qual apareixen caps enllaçats a l'estil de les dones deGuernica.

El títol de la sèrie obeeix a un fet anecdòtic. Almenar explicà que el «marxant Kahnweiler «entregà a Picasso una capça plena d'aquestes estampes per tal que les signàs; l'artista en veure-la tan plena féu el previst, l'abandonà a un recó. Fins després de la mort de Picasso no es trobà la capça i en obrir-la només onze estaven signades. El títoCaixa dels remordiments obeeix així al malestar de Kahnweiler de no haver entregat les làmines poc a poc per tal que totes duguessin la signatura com li recomanaren el gravador Jacques Frelaut i el galerista Jardot».

Aquesta és la quarta sèrie de gravats de Picasso que es veu a Palma. Kosme de Barañano diu al catàleg que «és un homenatge carregat de passió a algunes de les seves dones, un assaig històric i crític i un impacte sobre la temàtica picassiana». Bancaixa és l'entitat privada que més gravats té de l'artista malagueny.