L'art de Teresa Matas i la poesia de Lladó es fusionen per lluitar contra de la violència de gènere

L'artista plàstica ha il·lustrat amb algunes de les seves fotografies el poemari «Reivindicació de Jane»

TW
0

«Un intent de reflectir els maltractaments a través d'una perspectiva poètica». Miquel Àngel Lladó va voler mostrar a Reivindicació de Jane una realitat sense «ensenyar situacions violentes». Per aconseguir-ho, va demanar a l'artista Teresa Matas que acompanyàs els seus versos amb el seu punt particular de vista. Poesia i art units en un mateix llibre. Uns versos en els quals la protagonista, Jane, és «com la Jane de Tarzán, un personatge que funciona com un element decoratiu». «A través d'un monòleg interior, he intentat posar-me a la pell de la dona maltractada i explorar quins són els seus sentiments davant d'una situació límit».

Una situació que comença mitjançant «una descripció de l'entorn de Jane» i que dóna pas «al clímax, al sofriment». Després, arriba «la recerca d'un entorn més favorable». El final és «una finestra oberta a l'esperança, una cosa que «no sol succeir en la vida real»». He escrit aquest llibre a través de l'instint però basant-me en realitats». Realitats com «la pèrdua de l'autoestima que pateixen les dones maltractades i que els porta a creure's culpables».

Teresa Matas es va encarregar d'il·lustrar els versos. «Miquel Àngel em va demanar que llegís els texts i que posàs alguna imatge al que intentava narrar», va assegurar Matas. El resultat són fotografies pintades en les quals apareix, primer, una flor de card salvatge amb un punt vermell que creix. «El punt mostra l'angoixa de la dona maltractada, com es va fent cada vegada més gran». Després, arriba un colom blanc que «porta el dol al seu bec» que «aconsegueix deixar-lo enrere». «Hi ha un missatge optimista, encara que crec que, en la realitat, gairebé mai no es produeix». «Només inserir els meus crits entre els crits de Miquel Àngel».