Mor, tal dia com avui, a Chelsea, l'oficial enginyer de Sa majestat britànica John Armstrong. Havia nascut a finals del segle XVII i el 1738 l'havien destinat a Menorca amb la missió de recaptar els imposts. Allà estant, tingué ocasió de visitar tota l'illa i de reunir materials per redactar la seva Història de Menorca, que resulta ben interessant, ja que al marge de les seves anotacions científiques i històriques, ens explica com vivien les guarnicions britàniques entre els menorquins.
Així, per exemple, trobant-se a Ciutadella, escriu que «la casa del governador o palau, com l'anomenen els naturals, perquè era la constant residència dels governadors espanyols, és un gran i irregular edifici, construït en el congost d'un bastió; el pis baix conté les oficines; el pis principal es comunica amb la muralla, i es troba al mateix nivell d'aquesta; i hi ha aquí un agradable passeig que domina una gran perspectiva de tota aquesta part de l'illa i gran extensió de mar i Mallorca a la distància de deu llegües. El cap del regiment viu en aquesta casa, on hi trona tota mena de confort: hi ha un bon jardí que li pertany, separat de l'esplanada per un alt mur de pedra; però no ha estat objecte de molta cura, el jardí, i la causa és el canvi de regiments cada any, ja que això lleva les ganes a qualsevol de fer-hi millores, puix que l'època adequada per posar en bon ordre un jardí, ha passat ja quan entra de guarnició, que és el maig, i si es fa alguna cosa la següent primavera, és precís marxar abans de recollir-ne els fruits. La casa del governador té dintre una petita capella, de la qual no es fa cap ús religiós. Quan els d'aquesta guarnició tenim oficis divins, els celebram a la sala principal de la casa que crec que és la més gran de Menorca, tan espaiosa. Les cases dels oficials estan prou bé, i aquest poble és considerat per tothom com el millor allotjament de l'illa per a un regiment; doncs el servei és molt fàcil i els queviures bons i econòmics. Aquí no tenim temptacions de fer despeses innecessàries; i si estam allunyats del lloc del govern, procula jove, no és petit avantatge considerar que també estam procul a fulmine. L'església principal és prop del centre de Ciutadella, i és un magnífic edifici gòtic, el més gran del país i la Catedral de tota l'illa. Té una bella torre quadrada i lleuger campanar octogonal, tota de bona pedra, i una de les principals belleses en la perspectiva del poble, a mesura que ens hi apropam des d'una certa distància...».
El llibre, dividit en devuit cartes, toca nombrosos aspectes d'aquella època i és un document imprescindible per conèixer com es desenvolupà aquell apropament entre el dominador britànic, és a dir, la nació que tenia aleshores la fama d'esser la més civilitzada i aquella part del poble balear, aferrada a les tradicions però també oberta a les millores tècniques i les noves aportacions científiques.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.