TW
0

El dictador nazi Adolf Hitler somiava dotar la ciutat austríaca de Linz, propera al seu poble natal de Braunau, amb «el major museu del món», on volia exposar milers d'obres d'art confiscades als jueus a l'Europa ocupada.

El projecte mai no va arribar a ser realitat, però entre 1940 i 1944 els encarregats de cercar els quadres per al «Führermuseum» van crear un total de 31 àlbums de reproduccions de les obres aconseguides, uns toms en cuir negre amb el títol daurat «Gemaeldegalerie Linz» (Galeria de pintures de Linz).

Ara, després de llargues investigacions, la historiadora d'art Birgit Schwarz publica 19 d'aquells àlbums (la resta aparentment ha desaparegut), que Hitler rebia regularment com obsequi de Nadal o en el seu aniversari, mentre així els seus encarregats li rendien compte del treball realitzat.

La recopilació feta per Schwarz, un catàleg publicat per l'editora vienesa Verlag Boehlau Wien, conté 900 reproduccions d'obres identificades i en les quals s'especifica l'origen de la seva història, com va passar a les mans dels nazis fins a arribar a Hitler i, posteriorment, la restitució als seus propietaris originals després de la Segona Guerra Mundial.

«Els àlbums» mostren com anava naixent aquest projecte i transparenten així la història d'aquella col·lecció, on predomina l'art del romanticisme alemany del segle XIX amb pintors com Defregger, Makart, Waldmüller o Von Schwind, mentre evidencia que el dictador nazi estava molt lluny d'assolir el seu somni grandiós de tenir el major museu del món.

Però aquest somni es basava en el robatori sistemàtic d'obres d'art confiscades a ciutadans jueus, ja que cada àlbum té només 50 fotos d'«obres escollides» entre els milers de milers que els encarregats anaven guardant en soterranis, búnquers i fins i tot en mines de sal. Procedents de famoses col·leccions s'hi trobaven obres de Hals, Van Dyck, Rembrandt i Leonardo da Vinci.