TW
0

En aquesta data Friedrich Engels (1820-1895) escrivia al seu gran amic Karl Marx, des de Barmen. Company de doctrines, pel que fa al comunisme, Engels, fill d'un industrial, criat en el si d'una família rica, hagué d'ajudar econòmicament Marx en molts moments de la seva vida. No oblidem que Marx, exiliat, passà fam i malalties. El text de la carta era aquest: «Estimat Marx: duc una vida de cans. El meu vell (son pare) és insuportable i això a causa de la meva declaració que definitivament abandonaré la meva carrera de brut home de negocis, i la meva aparició pública com a comunista li ha despertat un esplèndid fanatisme burgès. A casa, quan m'arriba cap carta teva o dels altres companys l'ensumen per tots els cantons abans d'entregar-me-la. Com que saben que totes són de comunistes, posen unes cares de tragèdia que em fan ganes de botar la tanca del jardí i fugir. Si surt al carrer, les mateixes cares. No puc menjar, beure, dormir, ni deixar escapar un pet i tot sense trobar-me amb aquestes cares de tragèdia al davant meu...»

El jove Engels s'havia fet comunista. I això era una tragèdia familiar. Nascut a Barmen, Westfàlia, filòsof, economista, estudià Engels el «socialisme utòpic» i el 1845 publicava el seu assaig La situació de les classes treballadores a Anglaterra, on exposà les dificultats de la classe obrera i en propugnà l'alliberament per si mateixa. Havia conegut Marx el 1844 i nasqué entre ells una gran amistat. Serien col·laboradors inseparables i treballaren, tots dos junts, en l'elaboració del socialisme científic. Alhora proposaren una concepció materialista de la història a partir d'una crítica de l'idealisme, del materialisme mecanicista i del socialisme utòpic. Les principals obres, fruit de la col·laboració de Marx amb Engels, són La sagrada família, La ideologia alemanya i, especialment, eManifest del Partit Comunista, el 1848.

Com a divulgador i popularitzador de les teories marxistes realitzà una gran feina amb obres tan conegudes com Anti-Dühring, Del socialisme utòpic al socialisme científi, Ludwig Feuerbach i la fi de la filosofia clàssica alemanya... Llibres extensos i intensos en els quals exposa les idees motrius del seu materialisme dialèctic.

Tanmateix el que aquesta carta ens descobreix és que sempre ha existit el xoc generacional, que els pares no han pogut mai programar els seus fills, que ningú no veu les mateixes fosques i clarors encara que hagi de compartir el mateix llinatge, que la jovenesa rebel pensa que amb quatre grapades arranjarà el món dels més vells... La utopia i la realitat es confonen sempre seguit. Ni tot és tan utòpic ni tot és tan real. És evident que l'economia marxista totalitària ha estat el gran fracàs de Rússia i els països de l'Est. El mercat soviètic es va desfer en la dècada de les grans multinacionals d'Occident. Però Engels i Marx no veren aquesta colossal caiguda perquè vivien només d'esperances, del futur agermanat i igualitari, de la fórmula primera. El seu error: tenir massa fe en les possibilitats de l'home...