Lleonard Muntaner, Guillem Ginard i Denis Smith.

TW
0

Cabrera va ser el primer camp de concentració de la història. Aquesta és la tesi que maneja l'historiador Denis Smith, l'autor del llibre Els presoners de Cabrera. Els soldats oblidats de Napoleó (1809-1814), que acaba de conèixer la seva versió catalana. Aquest serà el segon volum de la col·lecció Miscel·lània, acabada de crear pel Consell de Mallorca.

El seu autor va explicar que la gènesi de l'obra va ser motivada per la lectura d'un article de premsa sobre els presoners de l'illa. «A partir d'aquí va néixer el meu interès i vaig anar investigant tot el que se n'havia escrit, però en els llibres sobre l'època l'afer de Cabrera amb prou feines hi ocupa un parell de línies», comentà Smith.

El canadenc també va explicar que «era una història tristíssima que es podia llegir en algunes de les cròniques escrites pels presoners i res més. Resulta curiós que Cabrera hagi estat el primer camp de concentració de la història i des de llavors hi hagi la trista història d'aquest model per tractar els presoners de guerra».

La presentació de la nova col·lecció de llibres del Consell va ser a càrrec del director insular de Cultura, Guillem Ginard, el qual explicà que «Miscel·lània se centrarà en les obres vinculades amb la cultura de Mallorca i essencialment des de la perspectiva dels estudis de l'àmbit de les ciències socials i històriques».

La roda de premsa per anunciar aquesta col·lecció es va fer sense que se'n facilitassin les característiques tècniques i amb només el primer número, Josep Maria Quadrado, un arxiver del segle XIX a Mallorca damunt la taula. El pressupost anual que es destinarà a la sèrie no es va explicitar. Sí que se'n sap, en tot cas, que la tirada serà de 750 exemplars per a cada un dels llibres.

El volum dedicat a Josep Maria Quadrado ha estat realitzat per Antoni Mut, i repassa la feina com a arxiver de l'intel·lectual menorquí. La presentació serà avui a les 19.30 hores a la sala de plens del Consell a càrrec de Romà Pinya.

L'editor Lleonard Muntaner, que ha coeditat el volum sobre els presoners a Cabrera, explicà que «és un motiu de satisfacció fer-ne la coedició. De vegades als editors ens arriben llibres molt bons amb escassa viabilitat econòmica i per això és important poder disposar del suport de les institucions».

Per acabar, Muntaner també va explicar que «el treball de Denis Smith ha aconseguit unes crítiques molt bones a Nova York i al Canadà i es tracta, en efecte, d'un llibre que ens mostra una nova manera de fer per contar la història dels presoners de Cabrera, les seves circumstàncies terribles i al final de quina manera acaben a l'illa».