Investigadors de la UIB estudien un bacteri causant de pneumònies

L'anomenada Klebsiella provoca greus patologies respiratòries

TW
0

Un grup d'investigadors de la UIB i de l'Hospital de Son Dureta estudien el comportament de la klebsiella, un bacteri que aprofita l'espai de les unions cel·lulars per introduir-se en el flux sanguini, provocant greus pneumònies intrahospitalàries.

La pneumònia derivada de la klebsiella és comuna en pacients ingressats en UVIs amb respiració assistida, malalts que han sofert un trasplantament o pacients oncològics que tenen deprimits els seus sistemes de defensa, i és diferent a les pneumònies comunitàries, produïdes principalment pel Streptococcus pneumoniae.

El primer pas dels investigadors, que estan treballant conjuntament a l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), va ser conrear un brot violent de klebsiella en ratolins, identificant els passos concrets de la infecció fins a establir un model.

Segons van esbrinar, els ceps de klebsiella no virulents són reconegudes a temps per la cèl·lula epitelial i eliminades pels macròfags i neutròfils. El problema arriba quan la cèl·lula epitelial no reconeix el bacteri invasor, que s'estableix als espais lliures dels alvèols pulmonars i s'estén als vasos sanguinis, provocant una greu infecció dels teixits pulmonars.

La principal troballa va consistir a descobrir que els bacteris varien la composició química dels polisacàrids de la seva càpsula epitelial, anul·lant així l'efectivitat de les vacunes tradicionals, elaborades perquè els anticossos puguin reconèixer aquests polisacàrids i destruir-los.

L'estudi suposarà un fonament molt sòlid per al desenvolupament de la investigació aplicada i per a l'obtenció de fàrmacs que puguin detenir l'avenç de la infecció en les fases més greus.