«El bilingüisme prové d'un axioma pervers i perpetua la desigualtat»

Vicenç Villatoro participarà a la clausura de la Setmana del Llibre

TW
0


El periodista i escriptor Vicenç Villatoro, fins fa poc director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) participarà dilluns a la taula rodona que clausurarà la XV Setmana del Llibre en Català, que acull, d'ençà del 27 de febrer, el recinte de fires i congressos del Polígon de Llevant.

En declaracions a Diari de Balears l'escriptor comentà quina és la seva visió de l'estat de la llengua catalana i el sector del llibre en l'actualitat.

-Què es tractarà a la taula rodona?
-Bàsicament la influència dels mitjans de comunicació en la llengua i identitats dels pobles. Aquí, en té especial rellevància. Hi ha dues teories. Una diu que un mitjà de comunicació públic ha de reflectir la realitat del país, i si estam en un país bilingüe, aleshores la programació ho ha de ser. Aquesta no és la meva teoria. Jo pens que un mitjà públic actua sobre una realitat sociolingüística d'un país. Però la realitat als mitjans mostra un enorme desequilibri cap el castellà. Aleshores es fan imprescindibles mitjans monolingües per compensar aquesta situació. Un plantejament bilingüista és pervers, perquè aquesta televisió mai serà l'única que veuran els ciutadans d'aquest territori.

-Com veis la realitat lingüística a Balears?

-A les Illes està guanyant terreny una teoria del bilingüisme falsa. Una política lingüística no és pensar «ja estam bé, anem a mantenir». La realitat és el desequilibri i el català és el feble claríssimament. Crec que això no admet discussió. El bilingüisme sorgeix d'un axiome pervers que diu que ja hem arribat a la normalitat. Això perpetua la desigualtat. El castellà és aquí per quedar-se i és inimaginable un país monolingüe. El que han de garantir els governs és que el català es perpetuï.

-Recentment s'ha comentat que la literatura illenca no és present a les botigues catalanes. Què en pensau?

-El vertader problema està en el mon editorial i de la distribució. A nivell de creació, ningú té problemes per llegir el que s'escriu aquí. El que passa és que si s'escriu per un públic de masses el llibre arriba més lluny. En triar quina literatura fas també estàs triant a quin públic t'adreces.

-El Consell Insular promourà el premi literari millor dotat en llengua catalana. Quina és la vostra opinió?

-Possiblement té un sentit polític intern, i és un acte de diferenciació de la política del Govern balear. És lògic i natural. Un dia es farà necessari una reflexió global del sistema de premis,. Però no té sentit que hi hagi 25 premis ben dotats. El vertaderament important és l'edició, la distribució i les repercussions dels premiats. Els premis serveixen per vendre més llibres i per descobrir nous lectors. La gràcia dels premis és que els lectors descobreixin un bon llibre que s'ha de llegir. I això no s'aconsegueix amb doblers, es fa amb un bon jurat, una bona trajectòria, editorial i credibilitat. És una decisió important però s'haurà de veure com es gestiona. L'important és que arribi a tot arreu.

-Com es combina la literatura i la televisió?
-El món literari reclama un espai a tots els mitjans de difusió, especialment a la televisió. Però també és molt important que els llibres estiguin als programes i se'n parli. No només als programes literaris. Han d'estar a tots els segments i presentant els que hi corresponen. Possiblement l'audiència que conegui aquests llibres sigui major que la dels programes literaris.

-En què estau fent feina ara?
-Sóc comissari d'una exposició audiovisual pel Fòrum 2004 centrada en la Comunicació i les Llengües. Diari de Balears hi serà present amb El diari d'Andorra i l'Avui.