L'autora Carme Riera indaga en la postguerra a «La meitat de l'ànima»

TW
0

L'escriptora mallorquina Carme Riera indaga en la postguerra espanyola a La meitat de l'ànima, novel·la amb la qual guanyà el Premi Sant Jordi l'any 2003, un període de la història del qual diu que ara existeix «la suficient perspectiva» de temps per poder novel·lar-lo.

«El llibre és un sac en què hi cap de tot», afirmà l'autora, fins i tot un joc teatral. La narradora cerca els seus personatges i demana ajuda als lectors per trobar la seva pròpia identitat. La qüestió que preocupa a l'escriptora no és res baladí: la lectura d'unes cartes de la seva mare l'han duit a dubtar sobre la identitat del seu vertader pare en una època, els anys 50, que tenia molta més importància que la que pot tenir ara.

Per Carme Riera, «la recerca de la identitat té a veure amb la llibertat, amb les coordenades en les quals tu vius. Hi ha gent que viu sense conèixer les seves arrels, però crec que no és bo sentir-se desarrelat».

Aquesta cerca és la que ha duit Carme Riera a incloure també la seva novel·la dins del gènere d'«intriga», en un període, la postguerra, «que va ser molt important pels pares i padrins».

Malgrat que la idea d'escriure aquest llibre li va venir durant una firma de llibres, Carme Riera declarà que no és partidària d'aquests tipus de celebracions. Tal vegada per aquesta raó reflecteix en aquesta novel·la la seva disconformitat amb aquests tipus de festes literàries populars.