TW
0

Amb els onze Oscar obtinguts, la pel·lícula El senyor dels anells. El retorn del rei aconseguia igualar els films Ben Hur (1959) i Titanic (1997), els més premiats per l'Acadèmia de Hollywood en la història. La tercera de les pel·lícules que componen la trilogia d'El senyor dels anells, dirigida pel neozelandès Peter Jackson, s'endugué els onze Oscar de les distintes categories per les quals competia.

La cantant, que passa llargues estades a la seva casa de Puigpunyent, es va endur l'Oscar a la millor cançó en l'edició número LXXVI dels premis per Into the West, la peça que forma part de la banda sonora de la pel·lícula El senyor dels anells. El retorn del rei. La cançó de Lennox competia amb A Kiss at the end of the rainbow de M. McKean i A. O. Toole (A mighty wind), Scarlet tide de Charest i Chornet (The triplets of Belleville) i You will be my ain true love d'Sting (Cold Mountain).

En el seu dia Ben Hur, de William Wyler, figurava com a candidata en catorze categories i Titanic, de James Cameron i pel·lícula que va llançar a la fama Leonardo Di Caprio, aspirava a dotze candidatures.

Per nombre d'estatuetes rebudes, segueix aquests films la pel·lícula West Side Story (1961), amb deu de les onze estatuetes a les quals aspirava; Gigi, de 1958, i L'últim emperador, de 1987, premiades amb nou dels Oscar pels quals competien. Allò que el vent s'endugué (1939) va rebre vuit premis dels tretze als que aspirava, com ho va fer D'aquí a l'eternitat (1953).

Altres pel·lícules que han estat elogiades per l'Acadèmia de Hollywood amb la concessió de vuit estatuetes han estat My Fair Lady (1964), aspirant en dotze categories; La llei del silenci, de 1954, entre d'altres com Cabaret (1972), que optava a deu candidatures; Gandhi (1982), amb onze, i Amadeus (1984), amb onze candidatures també.

Així mateix, els premis Oscar han descobert en aquesta edició la persona que es pot considerar el relleu d'un gran com és Francis Ford Coppola. Sofia Coppola, filla del cineasta, es va emportar l'Oscar al millor guió original per la seva pel·lícula Lost in translation, estatueta a la qual també optaven Denys Arcand per Las invasiones bárbaras, Steven Knigh per Dirty pretty things, Andrew Stanton, Bob Peterson i David Reynolds per Buscant en Nemo i Jim Sheridan, Naomi Sheridan i Kirsten Sheridan per En América.

El documentaBalseros, la cinta catalana que representava l'Estat en aquesta edició dels prestigiosos guardons, no va tenir sort. Malgrat la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Catalina Mieras, entre els assistents a la gala, la cinta, codirigida per Carles Bosch i Josep Maria Domènech, que segueix la història d'un grup d'emigrants cubans, va veure com l'Oscar se'ls escapava per caure a les mans de The fog of war, d'Errol Morris i Michael Williams. En aquesta categoria també competien els documentals Capturing the Friedmans, My architect i The weather underground.