TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
L'Associació per a la Revitalització del Centre Històric (Arca) ha qualificat de «trampa» la decisió adoptada per la Comissió d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric d'incoar l'expedient de Bé d'Interès Cultural (BIC), amb la categoria de monument, a favor de l'immoble de la que fou la porta interior de l'antiga almudaina de Gumara. L'associació, que responsabilitza les institucions d'afavorir amb el seu «desenteniment» la situació d'«atemptat patrimonial» en què es troba actualment el conjunt, qualificà la intervenció de «especulació» urbanística que, mitjançant un canvi de lleis i normatives, només afavoreix l'interès d'un particular».

Per la seva banda, Juan José Ferrando, gerent d'Urbanisme de l'Ajuntament, afirmà que la incoació per tramitar l'expedient de BIC per al monument «és una bona notícia», tot i que coincideix amb Arca que «aquest s'hauria de fer extensiva a tot el conjunt». Ferrando confesà que «tampoc no acab d'entendre perquè s'incoa un expedient» per protegir un monument que compta ja amb la màxima protecció, i tornà a coincidir amb l'associació en declarar que l'«Ajuntament no considera oportú que l'ús d'habitatge sigui el més adequat per a les torres del Temple», apostant per una funció cultural.

En aquest punt, l'associació qüestiona els interessos de l'actual propietari de l'esmentada porta principal i de les torres, el promotor Fernando Palazuelo, que «vol perpetuar-les com habitatges», una intenció que, Arca entén que «impedirà de manera irreversible la recuperació de l'aspecte de fortalesa. Si es permet aquesta intervenció estaríem davant una situació comparable a la conversió en habitatges de les portes de Xara o de la ciutat d'Alcúdia».

Per aquests motius, l'associació emetrà un comunicat -al qual fan costat les firmes de personatges del món de la cultura, la societat i la política-, en què s'exigeix a les administracions públiques que amb la màxima urgència «procedeixin a l'adquisició de la porta principal i les torres de la fortificació del Temple». L'objectiu d'aquesta mesura és «conservar i recuperar per a la memòria històrica de la ciutat aquesta important joia medieval».

Així mateix, el gerent de Cort, anuncià que «no es té intenció de canviar la fitxa del catàleg que existeix per al monument» i que, en opinió de Ferrando, «posa molts de límits a l'ús de l'habitatge». El gerent recordà que «des del passat mes de gener les obres del Temple estan paralitzades per un problema de llicències» i que les úniques obres que s'han fet «s'han realitzat d'acord a les instruccions del Consell de Patrimoni».

El CIM descarta l'adquisició del conjunt si no és en col·laboració amb la resta d'institucions i el director insular de Patrimoni Joan Mas, digué que la incoació de l'expedient de BIC de les torres obre un procés d'exposició pública «perquè totes les parts implicades puguin intervenir» i «decidir què s'hi pot fer o no». Mas, qui afirmà que el Consell només vol solucionar «un expedient que du obert més de 5 anys», i que «la decisió final és de Cort».