Jaume Llabrés analitza l'evolució històrica del baluard de Sant Pere

Dissertarà avui al Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma

TW
0

NÚRIA ABAD.Palma.
El cicle de conferències del Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma inclou avui, a les 19.30 hores, una ponència basada en el llibre editat amb motiu de la inauguració d'aquest espai, El baluard de Sant Pere i la ribera del mol. L'historiador Jaume Llabrés, coautor d'aquest estudi al costat d'Aina Pasqual, disseccionar el procés evolutiu d'aquest element integrant del sistema defensiu de Ciutat, des de l'Edat Mitja fins a l'actualitat, però fent un especial èmfasi a l'ampliació del segle XVII i les intervencions realitzades en el XVIII.

La conferència de Llabrés s'estructurà en cinc eixos molt concrets: el context geogràfic, la situació del barri en el segle XVI, l'inici del recinte renaixentista i el bastió de Santa Catalina, el gran baluard del segle XVII i l'Aljub com a obra impressionant de l'enginyeria tradicional. Aquests temes seran tractats, segons l'historiador, «de la manera més amena possible, és a dir, afegint anècdotes, desentranyant contradiccions històriques, verificant algunes dades cronològiques i acompanyant tot això amb imatges que permetin al públic entendre millor la idiosincràcia d'aquest important recinte de la fortificació».

Per iniciar la conferència sobre «el baluard de Sant Pere», Jaume Llabrés realitzarà una «convenient» introducció sobre la topografia primitiva del barri, «composta per una sèrie de turons que són la base de l'actual traçat dels seus carrers, amb les seves costes i pendents». Prosseguirà la seva dissertació amb una explicació del perquè de la construcció del baluard de Sant Pere, «deguda especialment als possibles atacs de l'imperi turc, que llavors es trobava en fase d'expansió».

Entre les particularitats que Llabrés intentarà aclarir destaquen les diverses nomenclatures del barri i els seus components monumentals, les circumstàncies històriques -d'apogeu i decrepitud- que ha viscut no només Es baluard sinó també és Puig de Sant Pere fins avui dia, els esdeveniments més excel·lents esdevinguts en aquesta zona, les diferències d'aquest bastió respecte a tots els altres que componien la muralla, etc.

Jaume Llabrés afirma que «el tema de les muralles de Palma obre una porta fascinant de la història que no podem cenyir només a les circumstàncies particulars de l'antic Regne de Mallorca, sinó que s'ha de tractar d'entendre en tota la seva magnitud històrica».

Aquest és el propòsit de Jaume Llabrés per a aquesta conferència, que segueix el programa que inaugurà el passat dia 12 l'arqueòloga Magdalena Riera parlant de La formació del barri de Sa Marina i el Puig de Sant Pere. Els arquitectes responsables de l'edifici d'Es Baluard, Luis i Jaime García Ruíz, Vicente Tomàs Esteva i Àngel Sánchez Cantalejo, clouran aquest primer cicle de conferències el pròxim dia 26 de febrer parlant d'Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma.