TW
0

P.G./ AGÈNCIES. Palma.
La sentència del Jutjat de Família de Pamplona, que ha permès l'adopció de dues nines bassones a una parella de lesbianes, no ha passat desapercebuda en els partits polítics illencs que, llevat del Partit Popular i d'Unió Mallorquina, valoren la resolució com a «molt positiva» i advoquen per l'«adequació de la Llei a la realitat social que vivim en aquests moments».

El ressò de la decisió adoptada pel tribunal navarrès era de satisfacció en el cas dels col·lectius d'homosexuals, com ara Ben Amics. Antoni Esteve, representant de l'Associació de Gais i Lesbianes de Mallorca en destacava que «reconeixent els drets de les dues dones, la sentència no fa sinó vetlar pels interessos del menor en el cas de faltar cap dels progenitors». A més, «es reconeix legalment allò que ja és una realitat», afirmà.

Així, la diputada del PSIB-PSOE Francina Armengo destacà que des de la formació que representa «en feim una valoració molt favorable». I definí la mesura com una «sentència històrica», ja que la resolució del Jutjat de Família de Pamplona «equipara en dret tots els ciutadans, tal com estableix la Constitució». Armengol, que qualificà d'«hipòcrita» el discurs i el debat generats per aquest assumpte, argumentà que des del PSIB-PSOE «sempre hem defensat el dret d'adopció de les parelles homosexuals», en la creença que «la Llei s'ha d'adequar a la realitat social que vivim i reconèixer els drets a tothom».

En els mateixos termes, la consellera d'EU Marilena Tugores assenyalà que «ens pareix una decisió molt interessant perquè obre camins en aquesta línia». Si bé lamentà que aquesta passa sigui molt difícil ara a Mallorca, la integrant d'EU insistí en la rellevància de la sentència. «És molt important que en altres comunitats autònomes s'hagi tingut més ambició en aquest sentit i s'hagi previst aquesta possibilitat». Una opció que «s'ajusta al dret i es veu reforçada amb la sentència del Jutjat de Pamplona». Només resta que «Mallorca comenci a acceptar realitats ja existents», conclogué.

Per la seva banda, la diputada del PSM Joana Lluïsa Mascaró declarà amb rotundidat: «Des del moment en què acceptam que les parelles poden ser homosexuals, i des del moment en què moltes d'aquestes parelles es fan càrrec d'infants amb dificultats que no volen ser atesos per parelles heterosexuals, el dictamen del jutjat em pareix molt bé». Segons l'opinió de Mascaró, «no hem de ser hipòcrites» i «si bé entenc que pot ser difícil d'acceptar en alguns sectors, hem d'anar cap a la normalització i reconèixer els drets de totes les persones».

Margalida Rosselló, secretària general d'Els Verds, valorà també de manera positiva la resolució perquè «reconeix clarament que una parella homosexual pot adoptar un infant». Segons Rosselló, «des del nostre partit consideram que allò dictaminat per aquesta sentència ja s'hauria d'haver recollit en la legislació de l'Estat i de totes les comunitats autònomes».

A l'altre costat, la consellera de Presidència i Esports Rosa Puig respectà la sentència, tot i que «la nostra llei -referint-se a la Llei de parelles estables del PP- no preveu en cap cas l'adopció per part de parelles de fet ni homosexuals, perquè creim que han de prevaler els interessos dels petits, acostumats a viure en el si d'una família heterosexual». Si bé Puig reconeix la tasca que «de manera temporal» realitzen determinades parelles homosexuals en l'atenció d'infants amb dificultats, «a l'Estat encara no s'ha legalitzat que les parelles homosexuals puguin adoptar; aquest és el nostre sentiment».

Així mateix, el director insular de Relacions Institucionals d'UM, Josep Lliteres, es mostrà caut a l'hora de pronunciar-se sobre l'assumpte. Segons Lliteres, «la notícia del diari assenyala que l'adopció s'ha produït en una parella de lesbianes i que una de les dones és la mare biològica de les nines; això implica ja maternitat reconeguda». Des d'UM «pensam que és una sentència que s'ha d'estudiar a fons» i, de manera especial, «com s'entén i què implica el concepte de nucli familiar estable per veure si es pot equiparar als efectes que legislen quant a la família».

Per la seva banda, el pertaveu del Govern central, Eduardo Zaplana, declarava que s'ha de respectar la decisió «amb independència que un estigui més o menys a favor quant al seu contingut». I el secretari d'Estat de Justícia, Rafael Catalá, recordava que la Llei foral de Navarra que ha permès aquest dictamen «s'ha impugnat per invasió de competències».

El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, tot i mostrar-se «favorable a l'extensió de drets civils de caire personal que afecten les persones amb orientació homosexual», advocà per un ampli consens polític per al «procés d'adopció d'aquestes parelles». El secretari de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Antonio Martínez, va ser més rotund per expressar la seva opinió i afirmà que la resolució «no respecta el dret del menor de tenir pare i mare».