Paquita Giménez. Enviada especial a Madrid.
Pintura, escultura, art electrònic i digital, fotografia, vídeo i tot el que la ment del creador ha pogut transmetre mitjançant diferents formats i tècniques donen cos al «millor Arco de tots els temps». Un Arco04 que la reina Sofia inaugurà ahir i que enguany es caracteritza per parlar dues llengües, la de l'avantguarda històrica i la de les tendències més actuals.
Per part de les Balears, els consellers de Cultura, Francesc Fiol i Dolça Mulet i el regidor Araujo, de Cort, feren costat en la inauguració a les vuit galeries i artistes de les Illes que enguany hi participen. Maior, Altair, Xavier Fiol, Ferran Cano, Horrach Moyà, Pelaires, Joan Guaita i l'eivissenca Van der Voort han tornat a apostar pels seus artistes habituals.
A més de la peça d'Amador, abans que l'horabaixa tingués lloc la inauguració oficial de la fira, Pelaires havia venut dues escultures de Josep Maria Sirvent, que enguany està representat amb la sèrie Boc, integrada per peces més petites realitzades en bronze, ferro, coure i granit. Pep Guerrero, que acudeix amb la galeria Ferran Cano, també havia venut una peça per una col·leccionista de Grècia.
La reina Sofia, acompanyada per la ministra de Cultura, Pilar del Castillo, i altres autoritats, va recórrer la fira returant-se especialment en els expositors dedicats a Grècia, país convidat d'enguany, i a la galeria del marxant de Barceló, Bruno Bischofberger.
Així, dins de l'àmbit que compta amb les galeries més veteranes, Pelaires rep els visitants amb obres d'Hernández Pijuán, Campano, Guillem Nadal, Sirvent, Domenico Bianchi, Llambias, Ferran Aguiló i Riera Aragó. Assegut al costat de Guillem Nadal, Pinya justificà la «brutal qualitat tant de galeries com de peces» d'enguany en la millor economia espanyola afegint que per això «han duit l'artilleria pesant».
El galerista es referia així a l'allau d'obres que al pavelló 7 signen històrics com Miró, Picasso, Staël, Basquiat, Botero, Tàpies, Millares... Envoltats per obres de Picatoste, Paco Espinosa, Baltazar Torres, Horacio Sapere, Jim Bird, Francesca Martí i Erwin Bechtold, entre d'altres, Xavier Fiol i Bernat Rabassa (Altair) coincidiren en l'espectacularitat de la 23a edició d'Arco. En opinió de Rabassa l'alt nivell fa que es pugui afirmar que «Arco està competint amb Basilea, no només a nivell de galeries, sinó també de peces».
Per la seva banda, Xavier Fiol es mostrava molt «optimista», perquè «els indicadors apunten que a l'Estat hi ha un creixent interès per l'art contemporani i els darrers temps s'escurcen distàncies respecte als EUA».
L'interès per l'art contemporani es feia evident ben prest a l'estand de la galeria Maior de Pollença. L'artista Amador havia venut a les 11.00 hores del matí un vídeo d'una sèrie de sis que acompanyen les seves produccions de les derivas. Molt satisfeta per l'expositor, Jerònima Martínez, també mostra peces de Glòria Mas i Joan Cortés.
Pel que fa al galerista Ferran Cano torna a Arco amb artistes que, majoritàriament, s'expressen utilitzant la figuració (a excepció de les abstraccions contigudes d'Enric Mas), però catalitzat per llenguatges propis del còmic, el cine, el kischt i el pop. «És un expositor que toca diferents temes socials», explica el veterà galerista, però «no com a denúncia, sinó com a compromís social amb l'època que els ha tocat viure» i que traslladen de manera irònica damunt la seva obra.
Destaca aquí l'atrevida interpretació que David Curto ha fet del famós Retrat de la família de Carles IV de Goya. L'artista col·loca Aznar en la posició que el rei ocupava a la tela original, i converteix la resta de personatges en terroristes. També destaca la crònica de guerra que Aarón Vidal realitza amb el llenguatge del còmic, i, d'altres temes com la violència a la infància, la prostitució o l'especulació del sòl urbà.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.