L'arquitecte danès Joern Utzon ha acceptat encarregar-se, des de Mallorca, del projecte de reforma de l'Òpera de Sydney, l'edifici que el va fer mundialment famós i que deixà sense acabar per les seves desavinences amb el Govern australià.
El creador, de 85 anys, no viatjarà al país oceànic per la seva avançada edat i ha decidit dirigir el pla des de la seva residència mallorquina, on viu retirat des de fa anys fora de les mirades curioses. Serà el seu fill, Jan Utzon, qui assumeixi la supervisió de les feines sobre el terreny, segons assegurava ahir al diari Information.
L'anunci que serà el mateix Utzon l'encarregat de la reforma va arribar diumenge, quan el governador de l'Estat de Nova Gal·les del Sud, Bob Carr, va fer públic el compromís de l'artista. I celebrà, així, la «reconciliació» amb l'«únic arquitecte a qui podíem confiar aquesta tasca». «Estic entusiasmat perquè m'hagin demanat que treballi en aquesta obra», va afirmar Utzon en una cinta de vídeo projectada durant l'acte de presentació.
La primera etapa de les reformes, que també han de servir per millorar l'acústica del recinte, inclouen un vestíbul amb grans parets de vidre i amb vistes a la badia. El pressupost aproximat és de 300 milions de corones daneses -devers 50 milions d'euros.
Utzon guanyà el 1954 el disseny de l'Òpera de Sydney, però no va ser fins al cap de cinc anys que se n'iniciaren les obres. En concret, es perllongaren tres vegades més del previst en principi, cosa que va disparar el pressupost de 7 a 100 milions de dòlars.
El 1966, set anys abans de la inauguració de l'edifici i segons recull el rotatiu, Utzon va jurar que no tornaria mai per les seves diferències amb el Govern del país. En aquell moment, un altre grup d'arquitectes va decidir acabar l'interior de l'Òpera amb un resultat, segons pareix, molt dificient i allunyat de la concepció inicial de l'artista danès.
Quasi 40 anys després, les autoritats australianes han estat capaces de convèncer al premi Pritzker del 2003 i un dels arquitectes vius més importants del món perquè reprengui la seva obra.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.