Les pintures rupestres sud-africanes podrien arribar a tenir 3.000 anys

Un estudi d'arqueòlegs britànics en revela una nova antiguitat

TW
0

Les famoses obres d'art rupestre d'Ukhahlamba-Drakensberg, a Sud-àfrica, són tres vegades més antigues del que es creia, segons un estudi de científics britànics i australians publicat ahir a la revista South African Humanities.

Les obres, al voltant de 40.000 pintures, van ser descobertes fa més d'un segle en unes 500 cavernes i refugis rupestres i es calculava que la seva antiguitat era d'uns mil anys.

Tanmateix, l'estudi realitzat per arqueòlegs de la Universitat de Newcastle upon Tyne, al Regne Unit, i la Universitat Nacional Australiana, a Camberra, assenyala que en realitat els plafons van ser creats fa uns tres mil anys.

Els arqueòlegs van indicar que l'establiment de la vertadera edat d'aquelles obres té importants implicacions perquè ajudarà a comprendre la vida dels artistes i els canvis socials que van ocórrer en els últims tres mil anys.

«Les dades ajudaran a comprendre un període clau de la història sud-africana i del món, així com l'ocupació de la zona d'Ukhahlamba-Drakensber per recol·lectors i caçadors San (nadius que van habitar aquesta àrea)», va dir l'arqueòleg Aron Mazel, de la Universitat de Newcastle.

Les obres rupestres dels recol·lectors i caçadors San que es van establir a la zona fa uns 8.000 anys van ser creades amb pigments de tonalitats negres, blanques, vermelles i taronges.

Les pintures rupestres fan referència majoritàriament a escenes d'animals i éssers humans que recullen les creences religioses d'aquest grup que va ser delmat per la invasió europea en el segle XIX.

L'arqueòleg Aron Mazel declarà que «esperam que aquesta tècnica també ens ajudi a organitzar les obres de manera cronològica, com un àlbum fotogràfic familiar». Per a Mazel «això ens dirà com va evolucionar el poble San en els últims milers d'anys».