«Per un somni d'amor mitificares l'illa/ cada horabaixa penses dibuixos de vaixells/ o lletres de boleros decadents com la sífilis». Aquests tres versos pertanyen al poema Mapamundi, del llibre Cap de Cantó, que el poeta Antoni Vidal Ferrando acaba de publicar amb l'editorial Proa.
Es tracta de vint-i-un poemes estructurats en set trítpics que són variacions sobre els temes del pas del temps, el record de la infantesa i l'experiència artística.
Vidal Ferrando va explicar a Diari de Balears que «quan vaig escriure la novel·la La mà del jardiner vaig pensar que també podia parlar de la infantesa a través de la poesia, que sempre ha estat molt lírica. A la vegada va començar un redescobriment del quadre d'El Bosco El jardí de les delícies i a partir d'aquest vaig anar donant forma i estructurant els poemes en què estava treballant».
El Bosco
«Vaig decidir estructurar els poemes seguint l'ordre d'El Bosco. Així, el paradís es relaciona de manera directa amb la infantesa, l'infern amb l'infern de la creació i el pas del temps amb el pecat».
El llibre de Vidal Ferrando inclou també un llarg poema que serveix d'epíleg i que vol ser un inventari de béns del poeta, «de tot allò que és el que en essència acabes estimant».
El títol del volum en recupera un del poeta que va fer servir per presentar-se al premi Ciutat de Palma fa vint anys. «El fet de recuperar-lo ha estat totalment sentimental, perquè vaig tornar a allò que semblava impossible, que era fer la poesia».
El poeta va enllestir el seu poemari fa quatre anys i n'ha estat quasi dos a Proa pendent de publicació. «És molt difícil publicar sense premis avui en dia, amb la qual cosa aconseguir editar un llibre a Proa és en si mateix un premi».
A la portada del volum es reprodueix un fragment d'una obra del felanitxer Andreu Maimó «que darrerament està assolint molt d'èxit des de la seva inauguració a l'Espai Mallorca de Barcelona».
A nivell formal destaca «la innovació» del poeta. Hi ha un total de sis poemes en prosa creats amb una veu pròpia, que esdevenen molt originals. El poema del final està realitzat en vers lliure, mentre que «també hi ha alexandrins, però complicats, perquè he volgut que en aquests casos cada un d'ells fos una frase tancada, independent, que comença i acaba. En el poemari també hi ha haikús, una poesia despullada de tot que neix dels personatges de La Ilíada i de L'Odissea d'Homer.
El llibre de Vidal Ferrando serà presentat a la llibreria Quart Creixent el dia 26 per Vicenç Calonge i Sam Abrams.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.