TW
0


La sala de plens de la Corporació Municipal de Llucmajor es vestirà de gala el proper dia 29 per homenatjar, en el quaranta-cinquè aniversari de la seva mort, la poetessa Maria Antònia Salvà. L'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Llucmajor ha organitzat un acte carregat de sentiment literari en recordança d'aquesta filla il·lustre de Llucmajor. Obrirà la cerimònia el batle, Lluc Tomàs, amb un parlament, i a continuació el músic i compositor pare Antoni Martorell i Miralles parlarà sobre Música i país en els versos de Maria Antònia Salvà. Martorell és autor de nombroses obres polifòniques i instrumentals.

Tot seguit, els professors Miquel Edo i Joan Maluquer presentaran el llibre Poesies de G. Pascoli, traduït per la poetessa a la nostra llengua.

Com a cloenda, es projectarà un vídeo en homenatge a Magdalena Servera Servera, una llucmajorera que ha estat la màxima divulgadora de l'obra de Maria Antònia Salvà. Servera, de 90 anys, conserva una prodigiosa memòria, gràcies a la qual recitarà algunes obres de la poetessa.

Maria Antònia Salvà nasqué a Palma el 1869, però de família llucmajorera, va viure molt de temps a la finca familiar de s'Allapassa. Salvà és considerada la poetessa del Pla de Mallorca, de la vida pagesa, que presenta com a símbol d'amor i de fidelitat a la terra. De ben joveneta la lectura de l'obra de Jacint Verdaguer li desvetlà la vocació literària. La poetessa fou deixebla del poeta Costa i Llobera i membre de l'anomenada Escola Mallorquina.

De la seva obra destaquen els poemaris Espigues en flor (1926), El retorn (1934), Cel d'horabaixa (1948) i la traducció de les obres completes de Frederic Mistral.

Entre els guardons que obtingué s'han de ressaltar la Palma d'Or als Jocs Florals de Barcelona (1897) i els Jocs Florals de Palma (1904) amb l'obra titulada Del pla i primavera.