L'arquitectura imaginativa d'Es Baluard continua fascinant els seus visitants

Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones es mostren molt satisfets amb el museu

Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones varen aprofitar la seva estada a l'Illa per visitar el museu, on foren acompanyats pel president de la Fundació Es Baluard, Pere A. Serra, i per la directora, Teresa Pérez-Jofre.

TW
0

J.N./S.C./M.D./S.B. Palma.
Les diferents personalitats de tots els àmbits que durant els darrers mesos han estat visitant les instal·lacions del Museu Es Baluard continuen expressant la seva admiració envers la nova infraestructura cultural i molt especialment pel que suposa de recuperació del patrimoni històric de la ciutat de Palma.

Una de les visites més especials per al museu al llarg d'aquests mesos va ser la de Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones, que es va produir aquest estiu, en concret el 22 de juliol. La visita va ser realitzada amb el president Jaume Matas, amb el conseller de Cultura, Francesc Fiol, i amb el de Turisme, Joan Flaquer, a més de Pere A. Serra, president de la Fundació Es Baluard, i la directora del centre, Teresa Pérez Jofre. Al matrimoni els va ser explicada la història del centre, que els dos varen escoltar amb molta d'atenció.

Els actors es posaren en contacte amb Diari de Balears per explicar les impressions d'aquella visita i asseguraren que «l'arquitectura és meravellosament imaginativa. Combina l'arquitectura del passat i la del futur, utilitzant de manera brillant l'antiga murada amb nous dissenys». Els Douglas també comentaren que «Mallorca ha estat coneguda durant molt de temps per les seves meravelloses platges, bells paisatges i clima idoni. Ara l'obertura del Museu Es Baluard juga un paper important per establir Palma com un gran centre cultural a l'àrea mediterrània, afegint-lo a la resta dels encants de l'Illa».

Per Francesc Conrado de Villalonga, delegat general de la Caixa a les Illes Balears, és una alegria molt gran que «s'hagi recuperat un espai públic -absolutament degradat- com és el baluard de Sant Pere i que es converteixi en un museu». Conrado de Villalonga va visitar les obres realitzades; considera que s'ha fet una magnífica intervenció i pensa que «animarà la vida cultural de Palma. En conseqüència, ens hem d'alegrar per la iniciativa».

El doctor Francisco Kovacs també va ser una de les persones que va visitar el museu. Per Kovacs, «més enllà del valor artístic que suposa el museu, s'ha de destacar també la rehabilitació urbanística que suposa la seva construcció per a tota una barrida de Palma que es trobava en un profund estat de degradació. El Baluard era una zona estratègica, però amb el temps es va convertir pràcticament en un femer. Ara el museu esdevindrà un dels focus d'atenció principals de la ciutat i, per tant, consider que tots els mallorquins haurien de donar el seu suport a aquesta iniciativa tan important tant per al món de la cultura com per al desenvolupament de la ciutat de Palma en general».

El fill de l'escriptor anglès Robert Graves, el també escriptor Guillem Graves, es va mostrar entusiasmat pel museu. «La primera impressió que em vaig endur quan vaig veure Es Baluard em va deixar sense alè, quasi tallava la respiració de l'emoció. És preciós, record quan només hi havia fet el boquet i quan el vaig veure ara, aquests darrers dies, no m'ho podia imaginar ni creure; ha sofert una evolució espectacular que l'ha transformat en una gran infraestructura. L'interior del Museu del Baluard tampoc no te'l podies esperar. Té uns volums i unes sales que realment m'impactaren molt en tots els sentits. L'Aljub és tot en si inimaginable. Aquest museu és el que necessitava la ciutat. És un museu de nivell internacional que té un gran caché, que rebrà visitants dels cinc continents i ningú no se'n podrà oblidar després d'haver-lo vist perquè emociona».

Per la comissària de les exposicions de la Col·lecció d'Art Serra, Lola Duran, «el projecte arquitectònic del Museu Es Baluard aconsegueix que l'edifici de nova planta s'integri d'una manera respectuosa, atractiva i funcional en l'espai històric de les murades, a l'entorn urbanístic i a l'espai natural obert a la badia de Palma. Aquest nou museu potencia extraordinariament el panorama dels museus de la ciutat i completa la visió de l'art contemporani a través d'una mostra que comprèn des de les obres d'aquells pintors del segle XIX que visitaren Palma deixant la seva empremta en la pintura local, fins a un complet recorregut per l'art del segle XX i la creació més actual. La instal·lació a Palma d'un museu d'aquesta importància i característiques serà determinant per convertir l'Illa en un punt d'atracció per al turisme cultural i un referent en el circuït d'exposicions internacionals».

Finalment, l'escultor Ferran Aguiló va explicar que «crec que totes les ciutats han de tenir un museu important. Esper que l'esforç de les inversions que s'hi han duit a terme es tradueixi en un bon museu per a la marxa cultural del país. Veig que els artistes d'aquí han estat tinguts en compte i crec que això també és importnat. A més a més, una de les meves peces s'exposarà en una de les terrasses, fet que suposa una sorpresa molt grata i que per mi és molt especial», explicà l'escultor.