El món de l'art es va fer ressò dels danys que havia ocasionat la Segona Guerra Mundial i necessitava amb urgència nous aires que el revitalitzassin. Finalment, gràcies a moviments com el que creà el grup reunit sota la denominació CoBrA, l'art de la postguerra prengué un nou impuls.
Deutor de l'art primitiu, el dibuix infantil i el dels bojos, així com del surrealisme i l'expressionisme, encara que breu -el moviment només fou vigent durant tres anys (1948-1951)-, la influència que aquest grup va tenir sobre d'altres manifestacions artístiques posteriors redunda en la importància dels quadres que testimonien la petjada en la història de l'art del moviment CoBrA al museu de Es Baluard.
En aquest sentit, com a peça més destacada es troba la que signa l'artista de renom Karen Appel (Amsterdam, 1921). El pintor destacà com el màxim exponent del grup CoBrA, que volia reflectir el món oníric sense que aquest fos contaminat per la raó: «Experimentar és, per nosaltres, fer que la nostra ment expressi de manera espontània, al marge de tot control per part de la raó. Mitjançant l'espontaneïtat irracional podem i hem d'accedir a la font vital del ser. El nostre objectiu és fugir de l'imperi de la raó i instaurar l'imperi de la vida», deia el teòric del moviment Asger Jorn.
En concret, la pintura d'Appel del 1988 és una obra realitzada mitjançant una tècnica que empra acrílic damunt una tela de 71x100 centímetres de dimensió, testimonia l'espontaneïtat, l'atreviment i la gran càrrega expressiva d'Appel a Es Baluard. El museu també compta al seu fons amb una altra peça del pintor holandès, que el 1993 passà uns dies a Mallorca cercant una casa per instal·lar el seu taller. Aquesta segona pintura, que no es mostrarà en l'exposició inaugural, és un oli damunt tela de l'any 1982, de 113x78 centímetres, que pertany a la Col·lecció d'Art Serra.
El ja anomenat artista danès Asger Jorn (Verujun 1914, Aarhus 1973) formà part d'aquest grup de joves intel·lectuals inconformistes de Copenhaguen, Brussel·les i Amsterdam (d'on es forma l'acrònim CoBrA). Col·laborador de Le Corbusier i membre de la Bauhaus, Jorn destacà com el gran teòric del moviment i de la seva estètica colorista, impulsiva i irracional. El Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma Es Baluard també compta amb una obra del danès. Es tracta d'un oli damunt llenç de 46x55 centímetres, datat el 1964 i procedent també del fons de la Col·lecció d'Art Serra.
Un exemple de com aquest moviment va influir en la producció d'artistes posteriors es troba en l'obra que signa l'any 1988 Beng Lindstöm. El quadre de l'artista és un acrílic damunt tela de 73x91,5 centímetres, en què el pintor enllaça la tradició expressionista nòrdica amb el cromatisme dels fauvistes i del grup CoBrA.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.