És fundat el Col·legi de la Criança (1518)

TW
0

El 15 de gener de 1518, el vicari general del bisbe de Mallorca, Rodrigo de Mercado, que és el canonge Guillem Grua, rebia la visita de mossèn Guillem Caldentey, doctor en Arts i en Medicina. No ho feia pel seu compte sinó també en nom de mossèn Gabriel Mora i de Jaume d'Olesa, membre de la noblesa. Es tracta de demanar l'aprovació d'uns estatuts fundacionals d'un col·legi que ha de tenir com objectiu l'educació i formació de les donzelles, puix es reconeixia, segurament per primera vegada, que de la cultura de la dona depenia, en bona part, l'ordre del món. Això restava ben reflectit en aquests mots: «Acerca de la criança de les quals, gran part de l'ordinació del món davalla...».

I perquè en un carrer del Call? Perquè «s'estableix en honor de Déu i de la gloriosa criança que la Reina dels àngels rebé en el Temple de Salomó i immediatament guardada i instruïda per tota la Santa Trinitat». Per fer realitat aquesta idea, el canonge Genovard cedia una casa, amb entrada pel carrer de Monti-sion que restaria sota l'advocació de «Nostra Dona de la Criança o confraria de les donzelles de nostra dona de Criança, per la reformació de les custumes de les donzelles, que aprenguen de amar e tembre Déu e no pas sens fre seguir les falses i enganyoses vanitats d'aquest món, en la forma seguent, en quinze capítols explicada, juxta los quinze graons del temple (de Jerusalem) que, miraculosament, pujà la Regina dels àngels gloriosa».

És clar que amb tals intencions, els estatuts són aprovats. Les donzelles que hi vulguin ingressar han de tenir de quatre a dotze anys i hi romandran fins a l'edat de tretze, que fou quan Maria va contreure matrimoni. Per a sosteniment i educació de cada al·lota han de pagar-se deu ducats anuals, en terminis de quatre mesos, a més de vuit quarteres de blat anual cada sis mesos. Totes han de fer el seu ingrés amb bona salut, «sanes i sens malaltia alguna per criar-se aquí tant per a restar aquí, si volran com per entrar en religió com per esser casades». És curiós que sia condició que algunes hi entrin proveïdes amb un llit de repòs, és a dir, «amb tot son forniment per a dormir». Les donzelles, per altra banda, portaran roba honesta «no de altre color ni tall, sinó de la manera que volrà la dita Mare rectora». Els pares, parents i, especialment, les mares estaran facultats per visitar les filles i parentes durant un temps no perllongat, i això, en els dies de les darreres festes de Nadal, de Pasqua i de quincuagèsima i el dia de la festa de Nostra Senyora de setembre des del migdia fins el toc de l'Ave Maria...

Isabel Cifre, cofundadora de tal Casa de la Criança, va veure recompensats els seus esforços amb un èxit creixent. El col·legi arribà a tenir, el 1521, un centenar d'alumnes, totes filles de cavallers i ciutadans militars. Aquesta monja moria el 1542, a l'edat de setanta-cinc anys i era soterrada amb gran pompa a la capella de Sant Bernat de la Catedral.