Milers de persones presenciaren ahir capvespre a diferents punts de la península la caiguda de «bolles de foc», possiblement originades per l'entrada a l'atmosfera d'un meteorit de gran mida, que creuaren la península des de Santiago de Compostel·la a Castelló. La Guàrdia Civil confirmà l'impacte d'un tros de meteorit en el límit de les províncies de Lleó i Palència, i a Castelló es mobilitzaren els Bombers davant de l'avís de la caiguda d'un objecte incandescent, sense que de moment s'hagi informat que el fenomen lluminós, acompanyat d'un gran renou, hagi causat danys personals o materials.
Els serveis d'emergència de Galícia, Castella i Lleó, Madrid, Aragó i València reberen, en la vigília de la Nit de Reis, una allau de cridades de testimonis que informaven de l'albirament.
El director de l'Observatori Astronòmic de Santiago de Compostel·la, José Angel Docobo, que observà el fenomen quan presenciava el partit al camp de San Lázaro, especulà que podria tractar-se d'un «bòlit» (meteorit) que podria tenir una massa d'entre 50 i 100 tones.
Una dona que circulava amb el seu vehicle per una carretera pròxima a Las Rozas (Madrid) assegurà que va veure caure com una espècie de bolla de foc del cel, igual que els conductors que circulaven a prop seu, que aturaren els seus cotxes sorpresos pel que havien observat.
Les primeres veus d'avís es donaren a Santiago, devers les 17.47 hores. La inclinació d'aproximada de baixada era de 30 graus sobre l'horitzó i una deflagració que, aparentment estava, bastant a prop del terra, en direcció Est.
Un renou intens, amb una explosió inclosa al cel, de procedència desconeguda, alarmà una bona part de la població del nord de Palència.
Fonts de la Guàrdia Civil informaren que sobre les 18.00 hores, un intens renou, acompanyat d'una forta explosió, ocasionà l'alarma entre els habitants de Guardo, Saldaña, Cervera de Pisuerga i Velilla del Río Carrión, localitats del nord de la província. Tots ells relataren que sobre les 18.00 hores aparegué a l'horitzó una llampada lluminosa i tot seguit es va produir un intens renou, poc comú, i que va fer tremolar els vidres, durant uns 30 segons.
A més, va aparèixer un enorme núvol de color negre.
Des del Port de Burriana (Castelló), una persona alertà al 112 de la possible caiguda d'una «bolla de foc», el que va mobilitzar Bombers, Policia local i Guàrdia Civil de diverses localitats castellonenques, pero tampoc no trobaren res.
La bola de foc també va ser vista a la província de Teruel.
L'Institut Nacional de Meteorologia informà que amb els mitjans de detecció atmosfèrica amb la qual compta aquest centre «no es detecta res fora del normal» que justifiqui les «bolles de foc o llum».
L'única explicació científica sobre el fenomen l'oferí el testimoni i director de l'observatori de Santiago. José Angel Docobo considerà que es tracta probablement d'«un bòlit, una enorme pedra còsmica que es movia entorn del Sol» i que al seu camí «es va trobar amb la Terra, i amb la fricció es va fragmentar, provocant l'efecte que es va poder veure».
Un operador de telescopi de l'Institut de Radioastronomia Milimètrica de l'Observatori de Granada digué que no havien observat el fenomen perquè, de confirmar-se que fos un meteorit, «anava massa baix» per a l'abast dels seus aparells.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.