El comerç just és un moviment internacional que reclama i promou unes relacions econòmiques equitatives entre el nord i el sud. Així, el preu just cobreix el cost dels articles, salaris i condicions de feina justes, dintre del respecte pels drets humans i laborals. Es fomenta la igualtat entre homes i dones, posar fi a l'explotació infantil i l'objectiu d'aconseguir que els beneficis de la venda repercuteixi a les comunitats productores dins el respecte pel medi ambient.
La Fundació Vicente Ferrer, Intermón-Oxfam, Unicef i S'Altra Senalla són, entre d'altres, algunes de les organitzacions no governamentals que duen a Mallorca els productes del països més desfavorits per destinar el benefici de les seves vendes a assolir millores socials i dur a terme projectes de desenvolupament a aquestes zones. Productes d'alimentació, però també tèxtils i tot tipus d'artesania és el que podem trobar a les seves botigues. L'Agenda Solidària 2004, titelles, pepes i naixements fets amb blat de moro que arriben des del Nepal o xals fets per dones brasileres seguint la tècnica de la maceta, però amb la particularitat que en lloc d'agulles utilitzen pues de cactus per teixir-los, són alguns del articles que podem trobar a la botiga de la Vicente Ferrer. Dolors Cano, coordinadora de la delegació d'aquesta ONG a Balears, ens explica que els objectes que han tingut més èxit aquestes festes han estat sobretot els que han arribat dels tallers d'artesania per a dones discapacitades que té la Fundació a Anantapur (Índia). Comprant aquests productes, a més de fer un regal original, estam contribuint a la integració social d'un centenar de dones discapacitades que amb la seva feina als tallers de la fundació aconsegueixen, a més d'un salari que els proporciona un mitjà de vida, una major autoestima.
Als tallers que té la Fundació Vicente Ferrer a l'Índia, aquestes dones omplen de forma i color una gran varietat de productes fets a mà i amb una alta qualitat, gràcies a la formació que reben i a les seves pròpies aptituds. Vases, postals, penjadors de roba i una infinitat de figuretes fetes seguint la tècnica de paper maché; bufandes, gorres, guants i estovalles de colors vius elaborats amb diferents tècniques de brodat pròpies de l'Índia; o senalles, bosses i altres articles decoratius fets amb jute (una planta tradicional de l'Índia, coneguda com «fibra d'or» pel seu color daurat) són els articles que aquestes dones realitzen amb tota la seva il·lusió i que podem trobar a la botiga de comerc just que la Fundació Vicente Ferrer té a Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.