REUTRES.Londres.
La missió britànica que pretenia trobar vida a Mart va sofrir ahir el seu tercer dia de frustració quan la seva sonda espacial Beagle 2 seguia sense enviar senyals per confirmar que havia aterrat sense problemes al Planeta Vermell.
La falta de senyals ha incrementat els temors que la sonda, no major que un paraigua obert, hagi corregut la mateixa sort que altres aparells anteriors que van acabar convertits en trossos de ferralla a la superfície marciana. «L'exploració d'aquesta nit a la recerca d'un senyal de la Beagle 2 per part del Telescopi Lovell al Jodrell Bank Observatory (a Gran Bretanya) va ser infructuosa», van dir els organitzadors de la missió, batejada com «Mars Express».
De les anteriors onze sondes enviades a la superfície del planeta, només tres han sobreviscut i s'estima que dues de cada tres missions russes i dels Estats Units a Mart han estat fracassos totals o parcials.
La Beagle 2, que ha costat 375 milions de dòlars, és la primera missió plenament europea que s'envia a un planeta i havia estat considerada un triomf britànic i de l'exploració espacial europea. Hi ha tretze transmissions més previstes abans que aquesta passi al mode d'emergència d'auto-transmissió. La incapacitat per posar-se en contacte amb la Beagle 2 va amargar el dia de Nadal als científics de la missió, que intentaven respondre a una pregunta que durant generacions s'ha fet l'ésser humà: «Hi ha vida a Mart?».
Els científics europeus es van reunir a Londres dijous i divendres amb l'esperança d'escoltar la sonda retransmetent el senyal, una melodia composta per a l'ocasió pel grup pop Blur. Tanmateix, funcionaris de l'Agencia Espacial Europea van assenyalar que encara que no es trobi la sonda de 34 quilograms, la missió havia estat un èxit en posar la nau «Mars Express», que la transportava, en òrbita entorn del planeta vermell, des d'on estudiarà Mart durant dos anys. «Per als científics, l'òrbita és la part més important de la missió», va dir Gerhard Schwehm, membre de la missió planetària de l'Agència Espacial Europea. «L'aterratge de la sonda a Mart és, en essència, el toc final».
La missió pretén investigar les condicions per a la vida a Mart, un planeta que en l'actualitat és fred i sec però que en el passat va poder ser un lloc amb les condicions necessàries per al desenvolupament de la vida.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.